Τακτικά δρομολόγια 25.000 Γάλλων από το Μάιο στο αεροδρόμιο Καλαμάτας


Ανακοίνωσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ο Περιφεριάρχης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες από την Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δίνοντας έμφαση στο θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών και σε ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό.
Μεταξύ άλλων, σχολίασε τις αποφάσεις του ΣτΕ που απορρίπτουν τις προσφυγές των κατοίκων της Καλλιρρόης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφασίσει σύντομα την έγκριση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με Γάλλους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε από τον επόμενο μήνα να αρχίσουν τα δρομολόγια για την άφιξη 25.000 τουριστών με τακτικά δρομολόγια.

Κομματικοποίηση του κράτους
Αρχικά, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε «ολέθριο σφάλμα την προσπάθεια δημιουργίας σκληρού κομματικού κράτους από τη νέα κυβέρνηση» και υπογράμμισε την αλλαγή συμπεριφοράς της κυβερνώσας παράταξης, «η οποία προεκλογικά εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της απόλυτης διαφάνειας, ενώ τώρα επιχειρεί με τη δημιουργία κομματικών παρεών να ελέγξει τις συνειδήσεις των πολιτών».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή απαιτείται ένωση δυνάμεων και όχι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, «οι οποίες επιβραδύνουν την ανάκαμψη της χώρας και στις οποίες η Περιφέρεια θα σταθεί απέναντι».
Χαρακτήρισε, δε, «στρέβλωση της αυτονομίας των πολιτικών θεσμών της χώρας» την προσπάθεια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «που γυρίζουν από χωριό σε χωριό και εμπλέκονται με απαράδεκτο πολιτικό τρόπο στις ευθύνες της Περιφέρειας» και ζήτησε να προσηλωθούν στις αρμοδιότητές τους και να σεβαστούν την αυτονομία των θεσμών.

ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα καθ’ ολοκληρίαν, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αιρετής Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, όταν η υλοποίηση των προγραμμάτων έφτανε το 35 – 40% και το υπόλοιπο τακτοποιούνταν λογιστικά με μεταφορά πόρων σε άλλα προγράμματα, για να «καλύψουν τρύπες».
«Ολοκληρώνουμε όλα τα σημαντικά έργα του προγράμματός μας» συνέχισε και σημείωσε ότι δε θα μείνει έργο ημιτελές μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, σε αντίθεση με τα 200 περίπου ημιτελή έργα που παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια και τα οποία ολοκλήρωσε στο σύνολό τους.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «η Περιφέρεια είναι η πρώτη στη χώρα που είναι έτοιμη να υλοποιήσει έργα στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού είναι πλήρως έτοιμη σε ό,τι αφορά τις αιρεσιμότητες», και κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει την έναρξη του προγράμματος, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Διαχείριση απορριμμάτων
«Η μόνη Περιφέρεια της χώρας που εγγυάται ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα λυθεί άμεσα είναι η Πελοπόννησος» σημείωσε για το μείζον αυτό ζήτημα ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε την πολιτική ωριμότητα και την πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, που αποτελεί μεγάλο έργο για τη χώρα και υλοποιείται σε χρόνους ρεκόρ για την Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ, που απορρίπτουν τις προσφυγές των κατοίκων της Καλλιρρόης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «μπαίνουν στην ουσία του σχεδιασμού μας και επιβεβαιώνουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα του διαγωνισμού της Περιφέρειας», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφασίσει σύντομα την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης.
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται αύριο Παρασκευή και εκτίμησε ότι κατατεθούν προσφορές, ενώ για τους απομείναντες 4 ΧΑΔΑ ενημέρωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και άμεσα θα δημοπρατηθούν.
Αναφερόμενος στην Αγία Τριάδα Τρίπολης, έκανε λόγο για έναν επιφανειακό ΧΑΔΑ που αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική πληγή, η οποία δημιουργήθηκε από παράνομες αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Τρίπολης και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες η Περιφέρεια θα κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να βρεθεί ο τρόπος αποκατάστασης.

25.000 Γάλλοι τουρίστες
Στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού προϊόντος που εφάρμοσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα 4 αυτά χρόνια, «το οποίο έχει καταστήσει την Πελοπόννησο έναν από τους πιο δυναμικά αναγνωρίσιμους προορισμούς διεθνώς» και ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με Γάλλους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για την άφιξη 25.000 Γάλλων τουριστών με τακτικά δρομολόγια.
Για το συνέδριο του ABTA, σημείωσε ότι αξίζει έπαινος στην Περιφερειακή Αρχή που κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη διοργάνωσή του, γεγονός με ιδιαίτερα θετικές συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, αφού οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση του 60% του παγκόσμιου τουρισμού.

Νέο ΕΣΠΑ
Θέμα πρώτης προτεραιότητας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, θα αποτελέσουν οι τομείς της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας στη νέα προγραμματική περίοδο, με προγράμματα τριετή και βιώσιμα, με μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της αλιείας. Ο δε φάκελος για την ανάπτυξη του τουριστικού χαρακτήρα της είναι έτοιμος και μόλις ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα θα υποβληθεί.
Την επίσκεψή του στον Καναδά, προσκεκλημένος της ομογένειας των Πελοποννησίων, ανακοίνωσε, επίσης, ο κ. Τατούλης, ως απαρχή ενός σχεδίου αναδημιουργίας των συνθηκών αλληλεγγύης με το ελληνικό στοιχείο των απανταχού ομογενών, το οποίο θα υλοποιήσουν με αντίστοιχες επισκέψεις και άλλα στελέχη της Περιφέρειας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, δήλωσε ότι παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα και ότι μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο ζήτημα της προαπαιτούμενης νομοθετικής τροπολογίας για την υλοποίηση του έργου.
Σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Πελοποννήσου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και τόνισε ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ συνιστούν σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια ανάπτυξης της Περιφέρειας και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να συστήσει νέα Αναπτυξιακή Εταιρεία για το σκοπό αυτό.