Το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Καλαμάτα από 17-19 Απριλίου


Στην Καλαμάτα θα χτυπά, από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου, η «καρδιά» του ελαιολάδου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite Μεσσηνίας, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου – ΠΕ Μεσσηνίας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
-Συνέδριο με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες και σκοπό τη συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του
ελαιόλαδου και της ελιάς σχετικά με τις τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ.
-Έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου
-Διαγωνισμό Ελαιολάδου: διοργάνωση του 3ου διαγωνισμού ποιότητας και συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΠανΕλαίον», σε συνεργασία με το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) και το εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.
-Εκδήλωση Γαστρονομίας: Παρουσίαση μεσογειακών εδεσμάτων με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με διακεκριμένους σεφ.
Το Φεστιβάλ έχει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποσκοπεί να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας, να συμβάλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας και την ΠΟΠ ελιά Καλαμών).
Θα συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση, στις νέες πρακτικές καλλιέργειας, μεταποίησης και διάθεσης του ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών, που αποτελούν το βασικό προϊόν της αγροτικής παραγωγής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας στη Μεσσηνία.
Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή θα επωφεληθούν από τη διοργάνωση, αφού κατά τη διάρκειά της αναμένεται να την επισκεφθούν 90 άτομα περίπου ως εκθέτες και άνω των 12 ως συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου, καθώς και περισσότεροι από 600 επισκέπτες, που αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνολικά περί τις 400 και πλέον διανυκτερεύσεις με θετική οικονομική συμβολή σε ξενοδοχεία και σε επιχειρήσεις εστίασης.
Τα οφέλη για την τοπική οικονομία πολλαπλασιάζονται από τη δυναμική που αναπτύσσεται από την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως ετήσιας διεθνούς εκδήλωσης στην Καλαμάτα. Έτσι, προάγεται ο συνεδριακός τουρισμός στη Μεσσηνία, που είναι και στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με όλες τις θετικές συνέπειες στην τουριστική προβολή, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται σε 34.900 και σε αυτή συμμετέχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 1.300 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για την κάλυψη των εκτυπώσεων προωθητικού υλικού.