Ανάσα ζωής από την Καλαμάτα σε 150 μετανάστες (φωτογραφίες και βίντεο)


Ταλαιπωρημένοι, εξαθλιωμένοι και με αρκετούς να έχουν εγκαύματα α΄ βαθμού από την έκθεση στον ήλιο επί 6 ημέρες που βρίσκονταν στη θάλασσα, έφτασαν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας οι 150 μετανάστες από Συρία και Παλαιστίνη. Ανάμεσά τους και 50 παιδιά, 3 βρέφη (το ένα μόλις 28 ημερών), ξεκίνησαν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή από την Τουρκία και εξέπεμψαν SOS χθες το απόγευμα κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο λόγω μηχανικής βλάβης του μικρού ξύλινου σκάφους που επέβαιναν.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διακινητές είχαν φροντίσει ήδη να εγκαταλείψουν το πλοίο, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται ανάμεσα στους διασωθέντες. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ μόλις έλαβε το σήμα κινδύνου επιστράτευσε ιταλικό ρυμουλκό που έπλεε στην περιοχή και το οποίο μετέφερε πλοίο και μετανάστες στην Καλαμάτα. Προορισμός των μεταναστών ήταν η Ιταλία, αλλά ύστερα από διακρατική συμφωνία με τη χώρα μας αποφάσισαν να μεταφερθούν στην πόλη μας.
Στις 2.00 μετά το μεσημέρι τα πλοία έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ ορισμένοι μετανάστες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, κυρίως τα βρέφη. Ανάμεσα στα παιδιά εντοπίσθηκε και παιδί που φέρει τραύματα από οβίδα από τον πόλεμο στη χώρα του, ενώ η πρώτη εικόνα είναι πως πρόκειται για πολίτες της Συρίας και της Παλαιστίνης που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη.
Στο λιμάνι έσπευσαν αρκετοί Καλαματιανοί για να προσφέρουν βοήθεια, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Άμεσα ξεκίνησε η καταγραφή των ανθρώπων και η λήψη καταθέσεων.
Οι μετανάστες με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας (στην επιχείρηση προΐστατο ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης) μεταφέρθηκαν στη βόρεια εξέδρα του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Εκεί τους δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες, ενώ γιατροί από το Δημοτικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Νοσοκομείο Καλαμάτας προσέφεραν ιατρική κάλυψη στους μετανάστες.
Η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων της πόλης έβαλε ένα προσωρινό, αίσιο, τέλος στην περιπέτειά τους, η οποία, φυσικά, δε θα τελειώσει στην Καλαμάτα…

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο