Μη ασφαλή τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων στο Μελιγαλά για τα αιωρούμενα σωματίδια


«Μπερδεμένα» είναι τα αποτελέσματα από το μηχάνημα μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων που είχε τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, για τη μέτρηση πιθανής ρύπανσης από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Βιομηχανική Περιοχή. Κι αυτό, γιατί οι συνθήκες που επικράτησαν (καιρικές, θερμοκρασίας κ.λπ.) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν επιτρέπουν την «καθαρή» καταγραφή αποτελεσμάτων και την ασφαλή  εξαγωγή συμπερασμάτων.
Για το λόγο αυτό το μηχάνημα τοποθετήθηκε εκ νέου, προκειμένου να γίνουν κι άλλες μετρήσεις, ιδιαίτερα σε περίοδο που δε λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία.
Πάντως, από τις μετρήσεις που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβάσεις στα όρια είχαμε στο μέσο όρο 22 ημέρες.
Τα αποτελέσματα έχουν ήδη σταλεί από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης στο Δήμο Οιχαλίας και τους αρμόδιους φορείς.
 
Πολλοί οι παράγοντες
Οι μετρήσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν στην περίοδο 15 Ιανουαρίου έως και 7 Απριλίου 2015.
Το μηχάνημα, που τοποθετήθηκε σε οικία στο χωριό Σκάλα, μετρά τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα του περιβάλλοντος με αεροδυναμική διάμετρο έως 10 εκατομμυριοστά του μέτρου.
Οι μετρήσεις είναι λογικό να επηρεάζονται από την επικρατούσα μετεωρολογική κατάσταση και γι’ αυτό αποφασίσθηκε να επανατοποθετηθεί στην ίδια θέση για τους επόμενους μήνες.
Οι μετρήσεις του μηχανήματος επηρεάζονται από την αιωρούμενη σκόνη, την υγρασία, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους νότιους ανέμους, τη λειτουργία τζακιών, αλλά και την καύση φυτικών υπολειμμάτων.
Για το λόγο αυτό ελήφθησαν όσα περισσότερα επίσημα στοιχεία για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, όπως τα δεδομένα από μετεωρολογικό σταθμό για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την περίοδο των μετρήσεων.
 
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν έχουν ως εξής:
-Τον Ιανουάριο και για περίοδο μετρήσεων 17 ημερών παρουσιάζεται υπέρβαση της 24ωρης οριακής τιμής σε 5 ημέρες
-Το Φεβρουάριο και για περίοδο μετρήσεων 28 ημερών, παρουσιάζεται υπέρβαση της 24ωρης οριακής τιμής σε 11 ημέρες
-Το Μάρτιο και για περίοδο μετρήσεων 31 ημερών, παρουσιάζεται  υπέρβαση της 24ωρης οριακής τιμής σε 6 ημέρες
-Τον Απρίλιο και για περίοδο μετρήσεων 7 ημερών, δεν παρουσιάζεται  υπέρβαση της 24ωρης οριακής τιμής καμία ημέρα.
Σε συσχέτιση των αποτελεσμάτων με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν την περίοδο των μετρήσεων, αποδεικνύεται ότι υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας έχουν καταγραφεί όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλή. Επίσης, είχαμε μεγάλη διακύμανση των τιμών όταν επικρατούσαν νότιοι άνεμοι. Έχει καταγραφεί μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων τις ημέρες που στην περιοχή έπνεαν νότιοι άνεμοι, που παρέσυραν μεταφερόμενες στον αέρα μάζες σκόνης.
Σημειώνεται ότι, βάσει όσων ισχύουν, επιτρέπεται υπέρβαση της οριακής τιμής αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα του περιβάλλοντος επί 35 ημέρες ανά έτος. Όπως σημειώνει και στα συμπεράσματά της η Διεύθυνση Ανάπτυξης, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ρύπος που προέρχεται από πλήθος πηγών, από ανθρωπογενείς εκπομπές (από κατοικία, κεντρική θέρμανση, βιομηχανία, κυκλοφορία), φυσικές πηγές, φαινόμενα επαναιώρησης σκόνης. Γι’ αυτό με ποσοτικά μόνο δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί η συνεισφορά κάθε πηγής στη συνολική συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη