Τέλος Μαΐου η συγκομιδή στα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας

Τέλος Μαΐου η συγκομιδή στα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας

Εξαγωγές ήδη σε αγγούρι και θερμοκηπιακή ντομάτα

Μετά τις 22 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών της Τριφυλίας, που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν πολύ καλή ποιότητα.
Όσον αφορά στο αγγούρι, μέχρι στιγμής οι εξαγωγές ανέρχονται στους 1.700 τόνους και γίνονται κυρίως προς Βουλγαρία και Τσεχία.
Στο μεταξύ αυτή την εποχή η ντομάτα θερμοκηπίου της περιοχής βρίσκεται στο τοπ της παραγωγής της και ξεκίνησαν οι εξαγωγές.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η τιμή παραγωγού για τηn ντομάτα θερμοκηπίου διαμορφώνεται από 1,05 – 1,15 ευρώ το κιλό. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και δεν υπήρξαν προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτή την εποχή ξεκίνησαν οι εξαγωγές ντομάτας προς χώρες της Ευρώπης.
Όσον αφορά στο αγγούρι της Τριφυλίας, εξάγεται κυρίως προς Βουλγαρία και Τσεχία. Φέτος είναι άριστης ποιότητας η παραγωγή που αναμένεται να κυμανθεί συνολικά στους 25.000 τόνους. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στο 0,40 ευρώ το κιλό.
Αν και φέτος αναμέναμε μια “οψίμιση” της παραγωγής καρπουζιού, τελικά δεν υπήρξε. Αυτό οφείλεται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στην περιοχή το προηγούμενο πενθήμερο. Σήμερα τα καρπούζια στην περιοχή φτάνουν τα 5 – 10 κιλά. Είναι στρογγυλά, γεμάτα και καλά γονιμοποιημένα.
Με τη βοήθεια του επιστημονικού δυναμικού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το μεράκι των παραγωγών, έχει γίνει εφικτό να υπάρξει αυτή η πολύ καλή ποιότητα.
Φέτος υπάρχει μια αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας, σε ποσοστό 10%, που εκτιμάται να φτάσουν στα 6.000 στρέμματα και μια αναμενόμενη παραγωγή 40 – 45 χιλιάδες τόνους. Μέχρι την έναρξη της συγκομιδής θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί. Επίσης, οι εξαγωγείς θα πρέπει να συνεργαστούν με την υπηρεσία και να κάνουν έγκαιρα τις αναγγελίες, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι έλεγχοι».
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα καρπούζια της Τριφυλίας (χαμηλής κάλυψης) είναι τα πιο πρώιμα της Ευρώπης. Τα πρώιμα καρπούζια της Κρήτης (κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς) καλλιεργούνται σε μικρή έκταση και απορροφούνται από την εγχώρια αγορά. Επίσης τα 2.000 περίπου στρέμματα καρπούζια που καλλιεργούνται στην Ηλεία αποτελούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Πηγή: Σταύρος Παϊσιάδης, info@agrotypos.gr