Γιώργος Σταθάκης: Λεόντειες οι συμβάσεις υπέρ των εργολάβων

Γιώργος Σταθάκης: Λεόντειες οι συμβάσεις υπέρ των εργολάβων

Ξεκαθάρισε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν αλλά προς όφελος του Δημοσίου

Με αρκετά αιχμηρό τρόπο αντιμετώπισε ο υπουργός ΟΙΚΥΝΑΤ, Γιώργος Σταθάκης, την ερώτηση για τα μεγάλα έργα της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς δε θα σχεδιάζαμε ποτέ τους μεγάλους οδικούς άξονες με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν επί κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες συμβάσεις είχαν ανέφικτες προθεσμίες, καθώς τα αρχαιολογικά και οι απαλλοτριώσεις ήταν λάθος υπολογισμένα».
Επέρριψε, επίσης, ευθύνες στην υπουργία Σουφλιά για λανθασμένες επιλογές στα χρηματοδοτικά μοντέλα των πρώτων συμβάσεων, ενώ για τις νέες συμβάσεις τόνισε ότι έχουν 3 αρνητικά σημεία:
Α. Πλήρης απορρόφηση του κινδύνου από το Δημόσιο. Αν οτιδήποτε δεν πάει καλά, το Δημόσιο αποζημιώνει τους παραχωρησιούχους
Β. Υποκατάσταση της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες στο ΕΣΠΑ και από το νέο ΕΣΠΑ.
Γ. Στο θέμα των διοδίων έχει επιλεχθεί, εν μέσω κρίσης, αύξηση διοδίων κατά 40% με οικονομικές παρενέργειες, μείωσε την κίνηση στους αυτοκινητόδρομους και αύξησε το φόρτο στο εναλλακτικό δίκτυο.
Ο κ. Σταθάκης τορπίλισε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με τις νέες συμβάσεις, καθώς υποστήριξε πως τα έργα σταμάτησαν χωρίς ευθύνη του Δημοσίου, καθώς σταμάτησαν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πως επί 2 χρόνια τα έργα απλά δε συνεχίζονταν.
Στη συνέχεια, έκανε σαφές πως τα έργα θα ολοκληρωθούν καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο του σέβεται αυτές τις συμβάσεις, όμως για μία ακόμα φορά τόνισε πως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις “κοινή συναινέσει”, μέσα από ένα διάλογο με τους παραχωρησιούχους, τις τράπεζες και την ΕΤΕπ. Όπως είπε, ήδη έχει μεταφέρει τη θέληση του υπουργείου για αλλαγές στην ΕΤΕπ.
Τέλος, αναφερόμενος γενικά στα έργα, μίλησε για καταστροφολογία, καθώς “ο κίνδυνος καταστροφής των έργων αποτελεί εξωπραγματική διατύπωση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, θέλουμε λύσεις με γνώμονα τη διασφάλιση του Δημόσιου αλλά και των χρηστών».
Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com