Νέα τέλη κοινόχρηστων χώρων για τα περίπτερα στη Μεσσήνη

Νέα τέλη κοινόχρηστων  χώρων για τα περίπτερα στη Μεσσήνη

Νέα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τα περίπτερα αποφάσισε να ισχύσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Το Συμβούλιο επικύρωσε απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που καθορίζει τις μέγιστες δυνατές διαστάσεις των περιπτέρων σε μήκος 2,40 μ., πλάτος 2,10 μ. και ύψος 2,80 μ. και το μέγιστο κοινόχρηστο χώρο που αυτά μπορούν να καταλάβουν για την ανάπτυξη ψυγείων, σταντ κ.λπ. σε 6,50 τ.μ., με τη δυνατότητα απόκλισης από τις διαστάσεις αυτές κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του κουβουκλίου, η χρέωση θα παραμείνει ως έχει καθοριστεί από το 2011 και είναι για τη Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης: Α’ και Β΄ ζώνη 20 ευρώ/τ.μ. /χρόνο, Γ΄ ζώνη 15 ευρώ/τ.μ./χρόνο και για τις Τοπικές Κοινότητες: 15 ευρώ/τ.μ. /χρόνο.
Για τον κοινόχρηστο χώρο, πέραν αυτού που καταλαμβάνει η κατασκευή του
κουβουκλίου, το τέλος καθορίστηκε σε 30 ευρώ/τ.μ./ χρόνο για κοινόχρηστο χώρο έως 6,50 τ.μ. και σε 60 ευρώ/τ.μ./χρόνο για κοινόχρηστο χώρο πέραν των 6,50 τ.μ., κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ότι παραχωρείται ο επιπλέον χώρος.

Διαστάσεις περιπτέρων
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε καταλήξει στο να προτείνει στο Δ.Σ. πως οι μέγιστες διαστάσεις των κουβουκλίων των περιπτέρων που δραστηριοποιούνται στους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια και πλατείες) του Δήμου Μεσσήνης να καθοριστούν σε μήκος 2,40 μ., πλάτος 2,10 μ. και ύψος 2,80μ.
Τα ήδη λειτουργούντα περίπτερα, που ξεπερνούν τις συγκεκριμένες διαστάσεις, θα παραμείνουν ως έχουν. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής ή ανακαίνισης του κουβουκλίου, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καθορισμένες διαστάσεις.
Επιτρέπεται στα περίπτερα η χρήση κοινοχρήστου χώρου, πέραν αυτού που καταλαμβάνει το κουβούκλιο, για την τοποθέτηση ψυγείων παγωτών, αναψυκτικών και λοιπών ειδών που η πώλησή τους επιτρέπεται από τα περίπτερα, καθώς και προθηκών (σταντ) έκθεσης εφημερίδων και περιοδικών.
Η επιφάνεια του χώρου αυτού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6,5 τ.μ. και σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα παραχώρησης θα εξετάζεται κατόπιν αίτησης, που θα συνοδεύεται από σκαρίφημα του περιπτέρου και του περιβάλλοντος χώρου που προτίθεται να χρησιμοποιήσει, ενώ θα εξετάζει τη δυνατότητα παραχώρησης σε σχέση με την απρόσκοπτη κίνηση πεζών και οχημάτων και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμένει 1,5 μ. ελεύθερο για την κίνηση των πεζών.
Για την παραχώρηση του χώρου οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίζουν στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου πρόχειρο σκαρίφημα με το χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου και τη διάταξη των ψυκτικών θαλάμων και των προθηκών έκθεσης των ειδών προς πώληση, καθώς και την άδεια πώλησης τροφίμων και ποτών που έχουν λάβει.
Τα είδη αυτά θα προστατεύονται από κατάλληλες τέντες που θα εμποδίζουν την έκθεσή τους στον ήλιο, τη σκόνη και λοιπούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στα προϊόντα.
Οι τέντες θα πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων. Κατακόρυφοι ανεμοφράκτες επιτρέπεται να τοποθετούνται, η χρήση τους όμως θα επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που επικρατούν άσχημα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες) και μόνο για την προστασία των εμπορευμάτων, ώστε να προστατεύεται ο χαρακτήρας του κοινοχρήστου χώρου.
Η στερέωση των ανωτέρω στο έδαφος απαγορεύεται.
Η δυνατότητα αποκλίσεων από τις διαστάσεις για το κουβούκλιο του περιπτέρου και τον περιβάλλοντα κοινόχρηστο χώρο θα εξετάζεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από πρόχειρο σκαρίφημα του περιπτέρου και του περιβάλλοντος χώρου που προτίθεται να χρησιμοποιήσει και θα εξετάζει τη δυνατότητα τυχόν αποκλίσεων σε σχέση πάντα με την ακώλυτη πρόσβαση των διερχομένων και των προστασία πεζών και οχημάτων.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου