Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του… χαμένοι στη μετάφραση (φωτογραφίες)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη  του… χαμένοι στη μετάφραση (φωτογραφίες)

Μετά και την εκδήλωση του “Κόκκινου Δικτύου” στην Καλαμάτα

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της κυβέρνησης φαίνεται να κινείται ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομματικών μελών του. Μία ακόμα ευκαιρία για να γίνουν τα παραπάνω κατανοητά δόθηκε προχθές το βράδυ σε εκδήλωση του «Κόκκινου Δικτύου ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας» στην Καλαμάτα, με ομιλητές τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννη Μηλιό και Μαρία Μπόλαρη.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, αυτό που ξεκαθάρισαν οι ομιλητές είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα της κοινωνίας, στην πλειοψηφία της. Βέβαια, επισήμαναν ότι η κριτική που ασκείται δεν έχει στόχο να «γκρεμίσει» τα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να τον επαναφέρουν στο… σωστό δρόμο, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του κόμματος και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Όπως σημείωσε η Μαρία Μπόλαρη, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι κόμμα λιτότητας». Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτή η στρατηγική και αυτά τα μέτρα θα φέρουν την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πιθανόν να προκαλέσουν και την έξοδο της χώρας από τους οργανισμούς αυτούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Μηλιός. Βέβαια, άφησε να εννοηθεί ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δε θα είναι προς όφελος των εργαζομένων, αλλά σχολίασε ότι εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αναγκαστικά θα συμβεί αυτό.

Πίσω από
τα έδρανα
Αυτό που είναι πλέον φανερό, με τα όσα συμβαίνουν δημόσια ή ιδιωτικά στην κυβέρνηση ή στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο μυαλό των μελών του.
Η πρώτη περιγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον Νίκο Φίλη. «Το μνημόνιο δεν μπορεί να ξηλωθεί μόνο με ένα άρθρο», τόνισε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι «συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε».
Η άλλη, που ακούγεται από τους αντιδρώντες στην τακτική της κυβέρνησης, οδηγεί εκτός ευρώ. «Σκισμένα μνημόνια» και Ευρωζώνη δεν πάνε μαζί.
Από εκεί και πέρα, στις 18 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που βασίστηκαν στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταργήσει το πρόγραμμα, αλλά κοντεύει να καταργήσει και τη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή θετικά νομοσχέδια. Κι όμως, κανείς δεν τολμάει να ισχυριστεί ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει αντιμετωπιστεί έστω και σε ένα μικρό βαθμό.
Στη συχνή ερώτηση που επαναλαμβάνεται, «είναι, δηλαδή, το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ;», η απάντηση είναι «ασφαλώς και όχι, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία».
Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα μέλη της κυβέρνησης δε θέλουν να εφαρμόσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδίασε το ΤΑΪΠΕΔ, ωστόσο όλα αυτά έχουν μικρή σημασία, όταν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν.
Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερη διαφάνεια. Περισσότερη ειλικρίνεια. Είναι απαραίτητο για όλους να κατανοήσουμε ότι, όταν το κοινό ανακοινωθέν κάνει λόγο για «πρόοδο», στην ουσία αναφέρεται στις δικές μας υποχωρήσεις.
Ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» βασίζεται στο φόβο μιας ολόκληρης κοινωνίας που είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει με τον τρόπο που το έκανε η Γαλλία στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ανάγκη να ακούσουμε τον πρωθυπουργό να μας ενημερώνει για το όραμα, τους εκβιασμούς και τα όρια της κυβέρνησής μας.
Για τα όσα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε, για τα λίγα που θέλουν να μας δώσουν και τα όσα απαιτούμε να πάρουμε. Και αν ξέρουμε τα πάντα και αποφασίσουμε να υποχωρήσουμε, τότε και μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια έντιμη λύση… μια έντιμη ταπείνωση.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη