Στον εισαγγελέα ο Γιώγος Τσώνης κατά του Στάθη Αναστασόπουλου

Στον εισαγγελέα ο Γιώγος Τσώνης κατά του Στάθη Αναστασόπουλου

«Κόκκινο» χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής η ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, όταν ο υπαινιγμός σε αναφορά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στ. Αναστασόπουλου, για τον τρόπο εκλογής του δημάρχου Γ. Τσώνη, προκάλεσε την «έκρηξη» του τελευταίου.
Οι δύο άντρες αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς και η αντιπαράθεση έκλεισε με τον κ. Τσώνη να ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσει την τιμή και την υπόληψή του, υποβάλλοντας μήνυση κατά του κ. Αναστασόπουλου.

Από το ξεκίνημα
Η αρχή έγινε με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε πως κατά τις συναντήσεις του με τους προέδρους των Κοινοτήτων δέχθηκε παράπονα για τη διαχείριση της εξουσίας από τη Δημοτική Αρχή προς τους προέδρους.
«Το είδαμε να συμβαίνει και μέσα στην αίθουσα με τον κ. Πουλόπουλο, ενώ υπάρχουν κι άλλα περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά και θέλησε να πληροφορηθεί αν υπήρξε εξέλιξη ως προς την έρευνα που είχε ζητηθεί να διενεργήσει ο δήμαρχος σε βάρος του εντεταλμένου συμβούλου Βουφράδος.
Ζήτησε, δε, να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να γίνει πράξη ο σεβασμός προς τους προέδρους, καθώς και να ανακαλέσει ο κ. Πουλόπουλος όσα είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση.
«Δε σας κάλυψε η απάντησή μου;», ήταν η ερώτηση που έθεσε ο δήμαρχος Μεσσήνης, για να λάβει ως απάντηση πως ναι μεν καλύφθηκε η μείζων μειοψηφία, αλλά ο κ. Πουλόπουλος συνεχίζει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν εξελίξεις ως προς το αίτημα της διενέργειας έρευνας, ο κ. Τσώνης είπε πως «δεν είμαι ασφάλεια να κάνω έρευνες».
«Οι θεσμοί είναι θεσμοί. Ή τους σέβεστε ή όχι», απάντησε ο κ. Αναστασόπουλος και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στην πρόεδρο του Χατζή, Αντωνία Βαμβακά, η οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Το θέμα μου δεν είναι ο Πουλόπουλος, δεν έχω παράπονο από το δήμαρχο. Αγνοούμαι από την πρώτη ημέρα. Με αγνοεί πλήρως. Το πρόβλημα δεν είναι με το μηχάνημα, αλλά γιατί δεν ενημερώθηκα για τα τσιμέντα ή για τα πέντε μεροκάματα. Το μηχάνημα ήρθε, έφυγε από το νεκροταφείο, πέρασε από το δρόμο του Γυμνασίου. Πού πήγε, δεν ξέρω, δεν είμαι χωροφύλακας».
Από την πλευρά του, ο κ. Πουλόπουλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως τα όσα ισχυρίζεται σε βάρος του η πρόεδρος του Χατζή «είναι ψέματα. Είχαμε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για το πού θα έπεφταν τα τσιμέντα και εκεί έπεσαν. Είπε ότι ξεπέτριζα την ιδιοκτησία του αδελφού μου. Το μηχάνημα δεν έχει έρθει».

Διάλογος
Ακολούθησε σειρά ερωταπαντήσεων μεταξύ των Γ. Τσώνη και Στ. Αναστασόπουλου, που έχει ως εξής:
Τσώνης (Τ): «Είχα πει οι καταγγελίες αν υπάρχουν, να γίνονται δημόσια και ονομαστικά. Εδώ είναι ο ναός της δημοκρατίας και της αλήθειας. Δε θα δεχτώ αυτές τις αόριστες τοποθετήσεις του κ. Αναστασόπουλου»
Αναστασόπουλος (Α): «Απορώ με την επιμονή να ακούτε ονοματεπώνυμο. Διαπιστώσαμε ότι εκδικείστε τους ανθρώπους. Το είδατε μπροστά σας. Αν συνεχίζετε αυτή την τακτική, θα καταγγείλουμε με ονοματεπώνυμο αν το επιθυμείτε».
Τ: «Μας ακολουθήσατε στην επίσκεψή μας στους προέδρους των Κοινοτήτων. Εμείς το κάναμε θεσμό. Θα πηγαίνουμε ανά τρίμηνο στις Κοινότητες, και θα απολογούμαστε για τα όσα κάναμε. Αυτά είναι πρωτόγνωρα για εσάς, εμείς τα κάναμε πράξη. Εσείς, βλέποντας αυτά που κάναμε εμείς, μιλήσατε ετεροχρονισμένα».
Α: «… πώς είστε δήμαρχος όλοι το γνωρίζουν»
Τ: «Τι είπες τώρα; Πώς είμαι δήμαρχος; Εξηγήστε»
Χρ. Χριστόπουλος (πρόεδρος Δ.Σ.): «Απαιτώ αυτοπεριορισμό, αυτοσυγκράτηση»
Α: «Όλοι το γνωρίζουν, ο νοών νοείτω»
Τ: «Τι είναι αυτά που λες, δεν ντρέπεσαι; Μισείς τον τόπο με αυτά που λες»
Α: «Εσύ να ντρέπεσαι. Επειδή κάνουμε κριτική, μισούμε τον τόπο; (… ) Προεκλογικά με λέγατε μαυρογιαλούρο, αλλά είστε δέκα φορές χειρότερος»
Τ: «Θα απολογηθείς για όλο αυτό. Είσαι ψεύτης και υποκριτής»
Α: «Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Σταματήστε να παραφέρεστε»
Τ: «Αμφισβητείς την εκλογή μου;»
Α: «Είπα ό,τι ήθελα να πω…»
Χρ. Χριστόπουλος: «Να προσέχουμε τις εκφράσεις μας, αυτή να είναι η τελευταία ένταση».
Παρά, όμως, τι ευχές του προέδρου του Δ.Σ., μπορεί η ένταση να μειώθηκε, αλλά υπήρξαν κι άλλες αντιπαραθέσεις, όπως αυτή του δήμαρχου με το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Νικ. Φύκιρη, ενώ απαντώντας ο κ. Τσώνης σε ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας Αναστ. Παπαγεωργίου, είπε: «Γιατί θα πρέπει να δεχτώ ότι λέτε αλήθεια πως υπήρξαν καταγγελίες από τους προέδρους» και συνεχίζοντας ανέφερε: «Για μένα είναι θέμα τιμής. Για τις λέξεις που είπε ο κ. Αναστασόπουλος για το πώς εκλέχθηκα, θα πάω αύριο το πρωί στον εισαγγελέα για να υποβάλω μήνυση και να προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου».
Ανταπαντώντας, ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε πως τα όσα είπε «δεν αφήνουν αιχμές για αυτά που λέει ο κ. Τσώνης» και ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε: «Εύχομαι ως άνθρωπος να το δει το θέμα ο εισαγγελέας, όπως το βλέπετε εσείς».
Ο κ. Αναστασόπουλος του αντιγύρισε: «Απειλές δε δεχόμαστε».
Στη συνομιλία παρενέβη ο αντιδήμαρχος Κ. Γεωργακόπουλος, αναρωτώμενος αν η μείζων μειοψηφία πάσχει από έλλειψη εξουσίας. Την κατηγόρησε, δε, πως δυναμιτίζει τη βραδιά, εκμεταλλευόμενη την παρουσία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού στη συνεδρίαση.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου