Στο… πόδι ο Αντικάλαμος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (φωτογραφίες)

Στο… πόδι ο Αντικάλαμος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (φωτογραφίες)

Η… άγνοια σκοτώνει τη Δημοκρατία

Η δημοτική αρχή σιωπά σε μείζονα ζητήματα λειτουργίας του Δήμου Καλαμάτας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κλήθηκε να απαντήσει, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της «Αλλαγής» Θόδωρου Μπρεδήμα, σε δύο μείζονα ζητήματα για τη λειτουργία του Δήμου.
Το πρώτο αφορούσε παρέμβαση στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου- βάσει επώνυμης καταγγελίας δημότη- η ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την επισκευή δρόμου δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, σύμφωνα με απαντητικές επιστολές της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι δε γνωρίζει κάτι, και ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Μπρεδήμα.
Κι όμως, στο γραφείο του υπάρχουν τουλάχιστον δύο αναπάντητες αιτήσεις για ενημέρωση από τον ενδιαφερόμενο συνδημότη.
Σημειωτέον ότι το «Θάρρος» είχε προ ημερών αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Νίκας προτιμά να μη μας διαβάζει!
Το δεύτερο έχει να κάνει με διαμαρτυρία δεκάδων κατοίκων του οικισμού στον Αντικάλαμο, διότι σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχει διώροφη οικία η οποία έχει μετατραπεί σε κέντρο κινητής τηλεφωνίας.
Και γι’ αυτό το θέμα το «Θάρρος» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ, αλλά είπαμε, ο δήμαρχος… Ισχυρίστηκε, δε, ότι ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρώτον, διότι λόγω οικισμού πρέπει να υπάρχει κεραμοσκεπή στην οικία, επομένως εμπλέκεται η Πολεοδομία και, δεύτερον, ως δήμαρχος όφειλε να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει τους κατοίκους, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος.
Βέβαια, οι κάτοικοι έχουν αποστείλει αρκετές επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτές έφτασαν στο γραφείο του δημάρχου!
Σημειωτέον ότι η οικία ανήκει σε δημοτικό υπάλληλο.
Πάντως, σε μια τυχαία συνάντηση προ ημερών με κάποιον από τους κατοίκους, όταν “απειλήθηκε” με κατάληψη του κτηρίου του Δημαρχείου και της Πολεοδομίας, ζήτησε από το δημότη να τον ενημερώσει την προσεχή Τρίτη!
Για το θέμα έχει ενδιαφέρον να μας απαντήσει ο κατά τα άλλα λαλίστατος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος. Όσο βρισκόταν ο κλωβός της εταιρείας στους χώρους του ιδρύματος, έπαιρνε ρεύμα από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Την κατανάλωση ποιος την πλήρωνε;
Ως κερασάκι στην τούρτα, έχουμε στα χέρια μας την τελευταία απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2015. Με αφορμή το θέμα «Ζητήματα νομιμότητας λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε οικοδομή έναντι Νοσοκομείου Καλαμάτας», αναφέρει και τα εξής: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας αίτηση (σ.σ. από 7/42015), με αίτημα αυτοψίας, πλην όμως η ανωτέρω υπηρεσία δεν έχει απαντήσει ακόμη».
Όπως σημειώνεται με αφορμή το ότι η προβλεπόμενη ΚΥΑ έχει αλλάζει, ζητά:
Από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας να προβεί σε αυτοψία για τον έλεγχο τυχόν παράβασης των οριζόμενων πολεοδομικών μεγεθών των υφιστάμενων κεραιών.
Από την ΕΕΤΤ, να απαντήσει σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας του εν λόγω κεραιοσυστήματος και την ύπαρξη μεταφερόμενου σταθμού, καθώς και για τα αποτελέσματα τυχόν νεότερων ελέγχων, έπειτα από προηγούμενες διαπιστώσεις στις οποίες έχει προβεί.
Από την ΕΕΑΕ, τέλος, να απαντήσει σχετικά με τα αποτελέσματα τυχόν νεότερων ελέγχων, μετά τις διαπιστώσεις που έχει καταθέσει.
Το έγγραφο κοινοποιείται και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να προβεί σε έλεγχο της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης στη συγκεκριμένη οικοδομή.

του Αντώνη Πετρόγιαννη