5.040 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας


Παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου ο απολογισμός

Πλούσιος ήταν ο απολογισμός δράσης της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η επιστημονική υπεύθυνη, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Βλαχοπουλιώτη, η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ της Π.Ε. Μεσσηνίας, σύμφωνα με το πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τον ΟΚΑΝΑ, πραγματοποίησε, από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, 334 δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, όπου συμμετείχαν 5.040 άτομα.
Για την ομάδα-στόχο Γονείς, έγιναν 21 Σεμινάρια και 4 Σχολές Γονέων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 579 γονείς.
Το Κέντρο συμμετείχε σε ημερίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Για τη νέα σχολική χρονιά έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση τριών βιωματικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς.
Για τη ομάδα – στόχο Παιδιά και Έφηβοι το ΚΕΠΕΠΨΥ υλοποίησε 65 βραχείες παρεμβάσεις και 133 εργαστήρια επικοινωνίας, όπου συμμετείχαν 4.152 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αναφέρθηκε πως πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής «Αγαπώ τον εαυτό μου», με τη συμμετοχή 20 νηπίων του 19ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας, πρόγραμμα που θα συνεχιστεί σε συνεργασία και με άλλα Νηπιαγωγεία.
Όσον αφορά στους Νέους, υπήρξε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου το Κέντρο ανταποκρίθηκε σε 17 αιτήματα ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης φοιτητών, ενώ υλοποίησε ημερίδα σε συνεργασία με το Σύλλογο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Χρήση του Διαδικτύου και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας».
Σχετικά με την ομάδα – στόχο Στρατιωτικές Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε ομιλία στο μόνιμο προσωπικό της 120 ΠΕΑ με θέμα: «Η σημασία της πρόληψης για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Ατόμου».
Τέλος, το Κέντρο ανταποκρίθηκε και σε 72 αιτήματα βοήθειας γονέων και εκπαιδευτικών.

Απολογισμός του Δ.Σ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ευάγγ. Σιδερέας, είχε παρουσιάσει τον απολογισμό του Δ.Σ. Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για την άριστη συνεργασία με την επιστημονική ομάδα και τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ (φορέα που υπάγεται το Κέντρο), για την τοποθέτηση της κας
Βλαχοπουλιώτη ως επιστημονικά υπεύθυνης, την επιλογή των στελεχών επιστημονικού προσωπικού για τις ανάγκες του κέντρου, Ελένης Βλαχάβα και Μελίνας Λάππα Μελίνα, τη λειτουργία ιστοσελίδας, την προβολή του επιστημονικού έργου, αλλά και τις συναντήσεις με διάφορους φορείς.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην αγορά σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενώ εντός του καλοκαιριού θα γίνει προκήρυξη για πρόσληψη (ενός) ατόμου για τη γραμματειακή υποστήριξη με ημιαπασχόληση.

Εκδήλωση υπέρ της πρόληψης
σήμερα στη Χώρα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΠΕΠΨΥ πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη είναι η αγάπη για τη ζωή». Η εκδήλωση θα γίνει στη Χώρα, στο χώρο του κινηματογράφου Rex, στις 7.30 το απόγευμα, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων.
Στην εκδήλωση πρωταγωνιστές θα είναι παιδιά, νέοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, που βίωσαν την πρόληψη και θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από χορό που θα παρουσιάσουν έφηβοι που συμμετέχουν στα παιδικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου Χώρας, καθώς και μουσική από το συγκρότημα του Παναγιώτη Σταθέα.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, μαθητής Γυμνασίου, θα παρουσιάσει μέσα από το θέατρο σκιών το δρώμενο «Ο Καραγκιόζης πάει πρόληψη», ενώ, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θα προσφέρουν τοπικά εδέσματα.
Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απηύθυνε και ο κ. Σιδερέας, ενώ στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, η εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικονομάκου και η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Καλλιόπη Σπυροπούλου, επισήμαναν τη μεγάλη σημασία ύπαρξης του Κέντρου και εξέφρασαν τη συμπαράσταση των φορέων που εκπροσωπούν σε αυτό.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου