Προσκύνημα στα ATM η Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)

Προσκύνημα στα ATM η Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)

Δυσαρέσκεια για την κατάσταση που υπάρχει, προκειμένου να εισπράξουν 60 ή 120 ευρώ  
Μπορεί στη δεκαετία του ’60 η Ελλάδα να αναστέναζε στα γήπεδα, κατά τον Διον. Σαββόπουλο, αλλά 50 χρόνια αργότερα αναστενάζει στις ουρές των τραπεζών. Χιλιάδες συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι, πήραν χθες θέση μπροστά από τις πόρτες των καταστημάτων των τραπεζών που λειτουργούσαν, προκειμένου όσοι διέθεταν κάρτα ανάληψης χρημάτων ή χρεωστική να «σηκώσουν» τα 60 ευρώ που έχει ανακοινωθεί ότι θα λαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Όσοι δεν είχαν, έπρεπε να μπουν στην ουρά και να περιμένουν να τους δοθούν 120 ευρώ ως έναντι της σύνταξης.
Η ανακοίνωση για το άνοιγμα των τραπεζών, προκειμένου να δοθούν χρήματα στους συνταξιούχους, προκάλεσε προβλήματα. Κι αυτό, γιατί η ανακοίνωση για την εξυπηρέτησή τους έγινε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και προέβλεπε τη χορήγηση χρημάτων με αλφαβητική σειρά, διαδικασία που θα διαρκούσε έως και την… Παρασκευή. Στην πορεία το πρόβλημα αποκαταστάθηκε εν μέρει, μετά την εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος για εξυπηρέτηση ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας. Ωστόσο, υπήρξε περίπτωση, όπως πληροφορηθήκαμε, έντονου συνωστισμού σε κατάστημα τράπεζας της Καλαμάτας, προκειμένου να προλάβουν όσοι μπορούν να μπουν και να πάρουν τα χρήματα.
Καθώς η ώρα περνούσε, η υπομονή του κοινού αυξανόταν και, τελικά, όλοι περίμεναν να εξυπηρετηθούν στις ουρές που είχαν σχηματιστεί, είτε στις εισόδους των τραπεζών είτε στα ΑΤΜ.
Με τη χαρά ότι θα εξυπηρετηθούν έμειναν συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, καθώς και όσοι εισπράττουν τη σύνταξή τους λόγω γήρατος ή άλλων λόγων από τον ταχυδρόμο, διότι πληροφορήθηκαν ότι οι λογαριασμοί τους δεν έχουν χρήματα, επειδή δεν έχουν καταβληθεί οι συντάξεις…       
Θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή αλλά διακριτική αστυνομική παρουσία σε όλα τα καταστήματα των τραπεζών που λειτουργούσαν, τόσο με αστυνομικούς όσο και με τους μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ.     

Δυσαρέσκεια
Μιλώντας στο «Θάρρος», κάποιοι από όλους αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπόρεσαν να μην εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τα 120 ευρώ. Πιο έντονη ήταν η αντίδραση της κας Καλλιόπης, η οποία, εμφανώς δυσαρεστημένη με όσα συμβαίνουν, σχολίασε: «Κατάφερα να βγάλω άκρη με τα 120 ευρώ, αλλά μας κατάντησαν ζητιάνους, χύσαμε το αίμα μας τόσα χρόνια να δουλεύουμε και δείτε τώρα πώς μας κατάντησαν. Πώς να περάσουμε με 120 ευρώ μια εβδομάδα; Να φάμε; Να πάρουμε φάρμακα; Για κλάματα καταντήσαμε».
Από την πλευρά της, η κα Μπία παρατήρησε: «Η κόρη μου είναι άνεργη, πρέπει να δώσω λεφτά στα εγγόνια μου που είναι άνεργα, πώς να αντέξω με 120 ευρώ; Η κατάσταση είναι τραγική και δε βλέπω να αλλάζει κάτι».
«Τα χρήματα που δίνουν δε φτάνουν για τίποτα, ελπίζω και την άλλη εβδομάδα να δώσουν άλλα 120 ευρώ», σημείωσε ο κ. Χρήστος, ο οποίος προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, λέγοντας: «Πρέπει να φύγουν τα παιδιά που μας έφεραν λίγο αριστερά, γιατί τελικά δεν κάνουν».
Ανάλογη ήταν και η άποψη του κ. Θανάση, ο οποίος ανέφερε: «Ταλαιπωρούν τον κόσμο. Δεν ξέρω τι να πω, είμαι αγρότης 70 χρονών με προβλήματα υγείας. Έχω τις οικονομίες μου στην τράπεζα και τώρα δε με αφήνουν να τις πάρω για να συντηρήσω την οικογένειά μου. Δείτε τα χάλια μας εδώ, πάμε για πτώχευση, να σηκωθούν να φύγουν όλοι τους».
Κλίμα δυσαρέσκειας μας μετέφερε και η κα Βούλα, λέγοντας: «Μόλις κατάφερα να τελειώσω από την τράπεζα, περίμενα από τις 7 το πρωί. Πήρα τα 120 ευρώ, δύσκολα θα βγει όμως η εβδομάδα».
«Στημένος» στην ουρά πριν από τις 7.00 το πρωί ήταν ο κ. Νίκος. Αγανακτισμένος, είπε πως «δεν είναι θέμα ουράς, αλλά μ@@@@ς του κράτους. Είμαι συνταξιούχος από το 2002 και σήμερα μου έλεγαν ότι δεν είμαι συνταξιούχος. Τελικά, έπειτα από 4 ώρες κατάφερα να βγάλω άκρη».
Δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί ο κ. Γιάννης, ο οποίος ανέφερε πως περίμενε στην τράπεζα από τις 7.00 το πρωί. «Μέχρι σήμερα», συνέχισε, «εισέπραττα και τη σύνταξη της γυναίκας μου. Σήμερα, ενώ είχα όλα τα χαρτιά, δε μου την έδωσαν, αυτό είναι άδικο». 
Απογοητευμένη από την κατάσταση που συνάντησε ήταν η κα Χριστίνα, συνταξιούχος του ΟΓΑ, που ανέφερε πως θέλησε να πάρει τη σύνταξή της, αλλά δεν τα κατάφερε. «Τα πράγματα είναι χάλια, θέλω να πάρω τη σύνταξη του ΟΓΑ και δεν μπορώ», είπε χαρακτηριστικά.
Επιφυλακτική ως προς το αν θα δοθούν 120 ευρώ και την ερχόμενη εβδομάδα ήταν η κα Ελένη, που σχολίασε: «Τα 120 είναι καλά αν μας δώσουν και την άλλη εβδομάδα, διαφορετικά χαθήκαμε», για να θέσει ένα άλλο θέμα, χαρακτηριστικό της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και «εξυπνάδας»: «Επιτέλους κατάφερα να τελειώσω, είμαι έξω από την τράπεζα από τις 6.15 το πρωί. Το πρόβλημα είμαστε εμείς, αφού ενώ μας ζήτησαν να κάνουμε τρεις σειρές, κανείς δεν το σεβάστηκε, έρχονταν οι πονηροί και έμπαιναν μπροστά μας. Μας έσπρωχναν και ζητούσαν και τα ρέστα, παραλίγο να σκάσω από την πίεση…».
Κατά δέκα ευρώ λιγότερο ήταν το ποσό που «σήκωσε» από το ΑΤΜ ο κ. Κώστας, συνταξιούχος του Στρατού. Όπως είπε, «πήρα τη σύνταξη μου από το ΑΤΜ, αλλά τελικά μου έδωσε 50 ευρώ, αφού δεν είχε 20αρικα το μηχάνημα. Με αυτά τα 50 ευρώ απλά θα κοιτάξουμε την επιβίωσή μας και βλέπουμε. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε καν αυτοί που μιλάνε, ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά».
Τέσσερις ώρες περίμενε έως ότου εξυπηρετηθεί μια ηλικιωμένη γυναίκα. Όπως μας είπε, έλαβε 120 ευρώ, ενώ έκανε και αίτηση να της δοθεί κάρτα ανάληψης χρημάτων, χωρίς όμως να πληροφορηθεί πότε θα συμβεί αυτό. «Άσε παιδάκι μου, μας παιδεύουν», είπε καθώς απομακρυνόταν. 
Ένας άλλος είπε πως εξυπηρετήθηκε άμεσα από συγκεκριμένη τράπεζα, προσθέτοντας πως «στην Εθνική γίνεται “χαμός”». Ο ίδιος έχει κάρτα ανάληψης, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να προσεγγίσει σε ΑΤΜ λόγω του πολύ κόσμου που συγκεντρώνεται. «Δεν έχω πρόβλημα, λαμβάνω κανονικά το προβλεπόμενο ποσό», ανέφερε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως στις περισσότερες των περιπτώσεων λαμβάνει κανονικά τα 60 ευρώ. «Μόνο σε μία τράπεζα δημιουργήθηκε πρόβλημα, όταν ξέμεινε από χαρτονομίσματα των 20 ευρώ».
Μια άλλη γυναίκα, προφανώς μη σωστά πληροφορημένη, βρέθηκε στην τράπεζα, προκειμένου να πληρώσει το λογαριασμό νερού της ΔΕΥΑΚ. Εκεί πληροφορήθηκε, όπως μας είπε, πως μπορεί να εισπράξει μόνο τη σύνταξη και όχι να πληρώσει. Ανέφερε, επίσης, πως δεν έχει λάβει ακόμη τη σύνταξή της για το μήνα αυτό και πρόσθεσε: «Έχω κρατήσει κάποια χρήματα από τον προηγούμενο μήνα. Τώρα θα δούμε τι θα γίνει. Φοβάμαι ότι θα τραβήξει πολύ όλο αυτό και δεν είναι σωστό. Ταλαιπωρείται ο κόσμος, μία το ένα, μία το άλλο. Ούτε ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Ο ένας τα λέει έτσι, ο άλλος αλλιώς. Ποιον να πιστέψουμε;».
Τέλος, επικαλέστηκε συμβουλή των γονέων της, σύμφωνα με την οποία «πάντοτε να υπάρχουν χρήματα στο σπίτι, να έχετε κάτι στην άκρη γιατί δεν ξέρετε τι θα συμβεί» και πρόσθεσε πως πορεύεται με αυτή. 
Ο κ. Γιώργος είπε πως του δόθηκαν τα 120 ευρώ της σύνταξης που δικαιούται και πρόσθεσε πως δε ζήτησε να του εκδοθεί κάρτα ανάληψης χρημάτων. «Δεν πειράζει. Μου είπαν ότι την Τρίτη θα πάρω άλλα 120 ευρώ. Έχω κάποια μετρητά, καθώς είχα κάνει τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αν κάνεις προγραμματισμό, είσαι εντάξει», κατέληξε και πρόσθεσε πως εξυπηρετήθηκε πολύ σύντομα από τη στιγμή που μπήκε στην τράπεζα.                

Των Χάρη Χαραλαμπόπουλου, Παν. Μπαμπαρούτση Φωτό: Στασινός Μουτσούλας