Αύριο ξενάγηση και μουσική εκδήλωση υπό το φως της πανσελήνου στην Περιστεριά

Αύριο ξενάγηση και μουσική εκδήλωση υπό το φως της πανσελήνου στην Περιστεριά

Για την ανάδειξη των «Μυκηνών της Δυτικής Πελοποννήσου»

Μοναδική και ιδιαίτερη είναι η εκδήλωση που διοργανώνουν, αύριο το βράδυ, υπό το φως της πανσελήνου, στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς Τριφυλίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για την ανάδειξη των «Μυκηνών της Δυτικής Πελοποννήσου»!
Η Περιστεριά, καρτερικά, περιμένει την αξιοποίηση και προβολή της, καθώς αποτελεί έναν εντυπωσιακό και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, με σπουδαία ευρήματα.
Με την εκδήλωση αυτή ο Δήμος Τριφυλίας κάνει το πρώτο βήμα για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση, Αρχών, συλλογικών φορέων και φυσικών προσώπων, για τη δημιουργία ενός κινήματος με στόχο την προώθηση της αναγκαιότητας ανάδειξης της Περιστεριάς και τη συνέχιση των ανασκαφών!
Οι ανασκαφές στην Περιστεριά ξεκίνησαν το 1960 με ’65 από το μεγάλο αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο, υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Ακολούθησε το ’76 – ’77 με ανασκαφικές έρευνες ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές. Εκτός από τους μεγαλειώδεις τάφους, στο φως ήρθαν σπουδαία ευρήματα και, μάλιστα, χρυσά! Απαιτείται άμεσα να γίνει στερέωση και αναστήλωση των τάφων και να επικαιροποιηθεί η μελέτη αξιοποίησης που εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει από τη ΝΑΜ.
Αύριο το βράδυ, λοιπόν, η Περιστεριά ανοίγει τις πύλες της στο κοινό και είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο. Περιλαμβάνει δε στις 8.30 μ.μ. ξενάγηση από τον ίδιο τον υπεύθυνο των ανασκαφών, καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Γεώργιο Κορρέ! Στις 9.30 μ.μ. θα δοθεί συναυλία, υπό το φως της πανσελήνου, από το κουιντέτο χάλκινων κρουστών «ΜΕΤΑΛΛΟΝ» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ για την προσφορά τους θα τιμηθούν ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές και ο εργάτης των ανασκαφών Γεώργιος Παναγίτσας! Χθες, εν όψει της αυριανής εκδήλωσης στην Περιστεριά, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Γιάννης Κατσούλας.
Ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Στόχος μας πρωταρχικός είναι να αναδείξουμε την Τριφυλία και να της δώσουμε το περιεχόμενο που της αξίζει και εμπεριέχει. Έτσι δε θα μπορούσε κανείς να αδιαφορήσει για την περίοδο της Ομηρικής Τριφυλίας και σύμβολο αυτής της περιόδου είναι ο ιστορικός χώρος της Περιστεριάς! Αποφασίσαμε η Περιστεριά να είναι ο χώρος που θα γίνει η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση που αφορά σε όλο το Δήμο Τριφυλίας και της Κυπαρισσίας, ακριβώς για να δείξουμε αυτή τη σημαντικότητα του μνημείου, του αρχαιολογικού χώρου, της ιστορίας, των κατοίκων της».
Ο ίδιος συνεχίζοντας συμπλήρωσε ότι για το Δήμο η υπόθεση της Περιστεριάς δεν έχει κλείσει «και δεν έχει κλείσει από την άποψη των αρχαιολογικών ανασκαφών και των ευρημάτων». Έτσι ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις είναι να συσταθεί φορέας, στον οποίο θα συμμετέχει ο Δήμος οικονομικά, και θα κληθούν να συμμετάσχουν φορείς της Πολιτείας αλλά και ιδιώτες, για να ξανατεθεί το θέμα των ανασκαφών!
«Ο συνδυασμός της ξενάγησης με τη μουσική συναυλία τη βραδιά της Παρασκευής, με ολόγιομο φεγγάρι, θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Κατσούλας, συμπληρώνοντας: «Αξίζει ως σύγχρονοι περιηγητές να μετρήσουμε τα βήματά μας στο πάλι της ιστορίας».
Επίσης, είπε ότι αυτή η εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι η πρώτη και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες στο μέλλον για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε μια επιμελημένη προσπάθεια της Κοινωφελούς Επιχείρησης με τη συνδρομή της Τριφύλιας αρχαιολόγου Αγγελικής Αντωνοπούλου, το δε υλικό θα παρουσιαστεί σύντομα.