Γ. Τσιρώνης: Κινδυνολογία ότι θα απαγορεύεται η δόμηση στο εθνικό πάρκο του Κυπαρισσιακού


Κινδυνολογίες χαρακτήρισε χθες από το Καλό Νερό και την Ελαία, όπου βρέθηκε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, όσα λέγονται περί απαγόρευσης δόμησης σε όλη την έκταση της περιοχής του εθνικού πάρκου του Κυπαρισσιακού κόλπου, που θα θεσπιστεί με Π.Δ., επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν οικιστικές ζώνες, καθώς στόχος είναι η προστασία της φύσης και η ανάπτυξη στην περιοχή!
Στο Καλό Νερό, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ και έγινε μια ανοιχτή συζήτηση με αυτοδιοικητικούς, κατοίκους και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε ότι όλοι θέλουν να συμβιώσουν στην περιοχή με κάτι που πρώτα οι ίδιοι οι κάτοικοι αγαπούν (σ.σ. το οικοσύστημα).
«Εμείς, τι λέμε πολύ απλά; Δεν μπορεί να υπάρξει ένα όριο και ένας τρόπος να συμβιώσουμε και να μη νιώθουμε το ανθρώπινο είδος υπό διωγμόν;» αναρωτήθηκε.
«Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι, επιτέλους, για όλη την Ελλάδα και ειδικά για την περιοχή εδώ πέρα, να υπάρχουν σωστά Προεδρικά Διατάγματα, σωστός σχεδιασμός, ώστε να ξέρει ο άλλος από την πρώτη μέρα πού χτίζει, πού δε χτίζει, τι χτίζει, πόσο χτίζει. Να μην έχουμε αυθαιρεσίες, γιατί οι αυθαιρεσίες καταστρέφουν και τις υγιείς επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης, απαντώντας στο δήμαρχο και συμπλήρωσε: «Στο ΣτΕ, μας εξήγησαν ότι αυτή η περιοχή είναι πολύ σημαντική και το θεωρούν πάρκο εθνικής σημασίας. Τους ρωτήσαμε, λοιπόν, τι συνεπάγεται αυτό για την οικιστική ανάπτυξη, αν μπορούν οι άνθρωποι εδώ να χτίσουν. Ήταν πιο καθησυχαστικοί, δεν είναι τόσο απόλυτα τα πράγματα, όπως τα φοβόμασταν. Μπορεί και θέλει μια δουλειά σκληρή να γίνει και να την κάνουμε γρήγορα, γιατί όσο περνά ο καιρός, χάνουμε χρόνο. Να μπορέσουμε να ορίσουμε τις περιοχές που ο κόσμος πρέπει και ν’ αναπτυχθούν οι οικισμοί, πώς μπορεί να γίνει και εκτός σχεδίου… […] Ξέρουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή, πρέπει να ορίσουμε τις οικιστικές ζώνες, να το δούμε αυτό ξανά, αφού μας το αναπέμπουν. Θα την κάνουμε μαζί τη δουλειά, και ο κόσμος να προκόψει και η φύση να προστατευτεί, γιατί από αυτή τη φύση βγάζουν το μεροκάματο και οι άνθρωποι που είναι εδώ…».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιρώνης μετέβη στον Αγιαννάκη, όπου είδε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τους κάθετους δρόμους προς τη θάλασσα, ενώ ακολούθως στο δάσος και την παραλία της Ελαίας. Εν συνεχεία έγινε ανοιχτή συζήτηση στο Κοινοτικό Κτήριο «Βουδούρη» του χωριού. Εκεί αντηλλάγησαν απόψεις με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, Άρη Σκλάβο, και άλλους, για τη δημιουργία οικοκάμπινγκ στο δάσος. Επίσης, εκφράστηκαν απόψεις για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ σημείωσε: «Βρίσκομαι εδωπέρα στην Τριφυλία. Είναι ένα μαγευτικό μέρος ως μνημείο της φύσης. Προφανώς, αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και μεγάλα στοιχήματα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η φύση μπορεί να συνυπάρξει με τον άνθρωπο, ο άνθρωπος να συνυπάρξει με τη φύση. Δεν υπάρχει καμία αντιφατικότητα και όχι μονάχα να μην είναι εμπόδιο γι’ ανάπτυξη, αλλά να ’ναι εφαλτήριο μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Όσοι, αυτή τη στιγμή, ενσπείρουν φόβους ότι η φύση είναι εχθρός, καταστρέφει και θα καταστρέψει περιουσίες και θα τους πνίξει, αυτό δεν ισχύει.
Το υπουργείο είναι εδώ, είναι κοντά στον πολίτη και πραγματικά, πιστεύω, η ανάπτυξη που θα γίνει στην περιοχή θα ’ναι κόσμημα και υπόδειγμα για όλες τις επόμενες γενιές».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους φόβους που υπάρχουν στην περιοχή για τη δόμηση στο εθνικό πάρκο, ο υπουργός αναπληρωτής τόνισε: «Όχι, αυτά τα πράγματα είναι κινδυνολογίες, δε μ’ αρέσει, μη διασπείρονται τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Ελλάδα, περιοχή που να έχει πνιγεί, επειδή έγινε εθνικό πάρκο. Θα το δούμε αυτό, θα δούμε πώς θα γίνει η οικιστική ανάπτυξη. Άλλωστε, νομίζω, εχθρός όλων των περιοχών είναι η άναρχη δόμηση. Αυτό, πραγματικά, το ΣτΕ δεν το θέλει και, νομίζω, καλά κάνει. Ούτε, νομίζω, οι κάτοικοι το θέλουν. Όλοι οι κάτοικοι έχουν περιουσίες και θέλουν να προστατευτούν, γιατί αν γίνει άναρχη οικιστική ανάπτυξη, είναι προφανές πως κανένας δε θα ωφεληθεί».
Απάντησε, δε, ότι σε έναν το πολύ μήνα πιστεύει πως θα μπορέσουν να στείλουν διορθωμένο το Σχέδιο Π.Δ. στο ΣτΕ.

Του Ηλία Γιαννόπουλου