Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Ο πρωθυπουργός να συνάψει άμεση συμφωνία με τους εταίρους

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Ο πρωθυπουργός να συνάψει  άμεση συμφωνία με τους εταίρους

Οι πολιτικοί αρχηγοί να τον στηρίξουν

Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας θέλω να παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να συνάψει άμεση συμφωνία με τους εταίρους (όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί) και τους πολιτικούς αρχηγούς να τον στηρίξουν.
Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα, και κάθε μέρα που περνάει οι ζημιές διευρύνονται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα του τουρισμού, καθώς χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς, τα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να επιδεινωθούν.
Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε «πάγωμα» στην κατανάλωση, δυσκολίες στις εισαγωγές-εξαγωγές, δυσφήμιση της χώρας για grexit, τραπεζική αργία, τη στιγμή που όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας περιμένουν οφέλη από την αύξηση του τουρισμού.
Είναι αναγκαίο το άνοιγμα των τραπεζικών συναλλαγών για να επιτραπεί ο εφοδιασμός της αγοράς και ειδικότερα της εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων.
Η βασική ανταγωνίστρια χώρα του ελληνικού τουρισμού, η Ισπανία, πάει για ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα, εκμεταλλευόμενη την ελληνική κρίση και την κατάσταση στην Τυνησία, ενώ ελληνικά μερίδια κερδίζουν η Πορτογαλία και Τουρκία.
Εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η εικόνα του ελληνικού τουρισμού, οι κρατήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι πολύ λιγότερες από 50.000 ημερησίως, με δυσάρεστα αποτελέσματα στην εθνική οικονομία.
Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, η συγκυρία είναι δύσκολη από όλες τις απόψεις, διότι οι συνομιλίες των tour operators με τους ξενοδόχους και τα τουριστικά γραφεία έχουν ξεκινήσει, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε δυσμενή θέση όσον αφορά στις αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική και τη ρήτρα νομίσματος.
Δημήτρης Μανιάτης