Η Καλαμάτα «δεν ξεχνά» τα θύματα και τους αγνοούμενους της Κύπρου

Η Καλαμάτα «δεν ξεχνά» τα θύματα και τους αγνοούμενους της Κύπρου

Πριν από 41 χρόνια ο «Αττίλας» έπληξε την Κύπρο και η εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας οδήγησε σε κατάληψη του 36,2% της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βίαιο εκτοπισμό περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους, σε χιλιάδες νεκρούς και πολλές εκατοντάδες αγνοούμενους, ορισμένοι εκ των οποίων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Προχθές, ο Δήμος Καλαμάτας, με το νου στα θύματα και τους αγνοούμενους της Κύπρου το 1974, διοργάνωσε Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».Το μνημόσυνο τελέσθηκε με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ακολούθως, στο Ηρώον των Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, μπροστά στο Διοικητήριο, αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από κληρικό.
Στη συνέχεια, μίλησε ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, ιστορικός, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι Μεσσήνιοι είχαμε την τιμή να λάβουμε μέρος στην υπεράσπιση των εσχατιών του Ελληνισμού με δεκάδες μαχητές, πάνω από 80 παλικάρια, που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων και ορισμένοι απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για την πατρίδα, ενώ άλλοι περιλαμβάνονται στους καταλόγους των αγνοουμένων, στους καταλόγους της αιώνιας καταισχύνης των απογόνων του Αττίλα».
Κατόπιν, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, διάβασε μήνυμα του Κώστα Κόρτα, δημάρχου Αγλαντζιάς Κύπρου, πόλης που είναι αδελφοποιημένη με την Καλαμάτα.
Ο κ. Κόρτας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ανάμεσα σ’ αυτούς που έπεσαν ηρωικά στη γη της Κύπρου είναι και οι Ελλαδίτες αδελφοί μας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας δε φοβήθηκαν τον Αττίλα. Υπερασπίστηκαν την ελευθερία μας κι αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για να την προασπιστούν.
Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και τρεις λεβέντες ήρωες από την Καλαμάτα: ο Παύλος Κουρούπης, ο Νικόλαος Κατούντας και ο Θεόδωρος Μασούρας. Ήρωες τους οποίους ο Δήμος μας τίμησε, δίνοντας το όνομά τους στους δρόμους της πόλης μας».