Κάηκαν σπίτια ακόμα και μέσα στη Νεάπολη με τις φλόγες να φτάνουν στην παραλία

Κάηκαν σπίτια ακόμα και μέσα στη Νεάπολη  με τις φλόγες να φτάνουν στην παραλία

Σπίτια μέσα στην πόλη της Νεάπολης κατάκαιγε χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή.
Σε τρία μέτωπα μαινόταν χθες το απόγευμα η μεγάλη φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, με δυνάμεις και από τη Μεσσηνία να έχουν σταλεί για ενίσχυση του έργου κατάσβεσης.
Το ένα μέτωπο βρισκόταν στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη με βορειοανατολική κατεύθυνση. Το δεύτερο με νοτιοανατολική κατεύθυνση και το τρίτο, και πιο σοβαρό, είχε κατεύθυνση προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.
Όλος ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης με τις δικές του δυνάμεις. Μέχρι και ο μητροπολίτης Μονεμβασίας – Σπάρτης κ. Ευστάθιος εθεάθη στη θέση του συνοδηγού σε βυτιοφόρο όχημα κινούμενο στο μέτωπο της φωτιάς.
Η φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ανέμων που επικρατούσαν, ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι.
Ένας τουρίστας 58 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης από ανακοπή καρδιάς.
Το Λιμενικό παρέλαβε τους ανθρώπους του Αγίου Νικόλα που βρίσκονταν στην παραλία και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Το δε Κέντρο Υγείας της Νεάπολης εκκενώθηκε, ενώ οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο γηροκομείο της πόλης.
Λίγο μετά τη 1.00 αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε πυροσβεστικό αεροσκάφος, τύπου καναντέρ, που συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Λακωνία. Για προληπτικούς λόγους οι δύο πιλότοι διακομίσθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις. Μεταφέρθηκαν δε στην Αθήνα με C-130, που τους παρέλαβε από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, ενώ πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συσκέψεις αυτοδιοικητικών με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη.
Από το μεσημέρι και μετά στη Λακωνία κατέφτασαν και κυβερνητικά στελέχη. 
Εξαιτίας της φωτιάς διεκόπη η ηλεκτροδότηση στα Κύθηρα, καθώς καταστράφηκε μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος.