Καταδικάσθηκαν δύο νοσοκομειακοί γιατροί για το θάνατο 73χρονου στην Καλαμάτα


Ένοχοι για ιατρική αμέλεια που επέφερε το θάνατο ενός 73χρονου, τον Αύγουστο του 2008, κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας δύο γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας (παθολόγοι), ενώ αθωώθηκαν δύο νοσηλευτές που ήταν επίσης κατηγορούμενοι.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε, έπειτα από πολλές συνεδριάσεις, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και χθες εκδόθηκε η απόφαση.
Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Δημήτρης Αναστασόπουλος, αμέσως μετά την έκδοσή της, δήλωσε στο «Θ»: «Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε μια ακριβοδίκαιη απόφαση, κρίνοντας ενόχους κατηγορούμενους γιατρούς για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αναφορικά με το θάνατο του Ηλία Χρονόπουλου στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας στις 14-8-2008. Το Δικαστήριο, έπειτα από μια υποδειγματική αποδεικτική διαδικασία διάρκειας 8 μηνών, διέγνωσε με ακρίβεια την αλήθεια ως προς τα πραγματικά και ιατρικά ζητήματα που εξετάσθηκαν και με την απόφασή του απεκατέστησε το αίσθημα δικαίου, τόσο ως προς την οικογένεια του θανόντος, αλλά και εν γένει, σηματοδοτώντας έτι μια φορά την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στους Έλληνες δικαστές».

Οι γιατροί
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, παραμονή Δεκαπενταύγουστου ο 73χρονος εισήχθη στην οφθαλμολογική κλινική (καθώς δεν υπήρχε αλλού ελεύθερο κρεβάτι) του Νοσοκομείου Καλαμάτας με διάγνωση «πνευμονίας με πλευρική περισυλλογή», έχοντας πυρετό 37,7 C, δύσπνοια και καταβολή κίνησης, ενώ είχε ιστορικό καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και παλαιού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι δύο γιατροί καταδικάσθηκαν ότι παρέλειψαν να τον τοποθετήσουν εξαρχής σε κατάλληλη συσκευή παροχής οξυγόνου παρά τις διαμαρτυρίες του, δε χορήγησαν κατάλληλο αντιβιοτικό, δεν έγινε εξέταση ούρων και δε φρόντισαν να τον θέσουν σε στενή και τακτική παρακολούθηση.
Αν και ο 73χρονος πήγε στο νοσοκομείο στις 2.30 μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τις κατηγορίες, του χορηγήθηκε οξυγόνο στις 6 παρά τέταρτο το απόγευμα και η καθυστέρηση αυτή είχε ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση του, στις 20.25 να χάσει τις αισθήσεις του και στις 20.50 να πεθάνει από ανακοπή.

Απόφαση
Επίσης, ο ένας γιατρός καταδικάσθηκε ότι ψευδώς πιστοποίησε ότι χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στον 73χρονο στις 16.45, γιατί, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, το δελτίο νοσηλευτικής παρακολούθησης είναι ανυπόγραφο και δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο γιατρούς. Ο μεν ιατρός, τότε αν. διευθυντής στην Α΄ Παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και η δε γιατρός παθολόγος της ίδιας κλινικής σε 12 μήνες φυλάκισης, ενώ τους δόθηκε 3ετής αναστολή.
Της Βίκυς Βετουλάκη