Οργή και αγανάκτηση πολιτών επειδή ξεραίνονται καλλιέργειες

Οργή και αγανάκτηση πολιτών επειδή ξεραίνονται καλλιέργειες

Αγωγές κατά παντός αρμόδιου και υπεύθυνου, πολιτικού και υπηρεσιακού παράγοντα του Δήμου Τριφυλίας, ετοιμάζονται να καταθέσουν μαζικά – εντός των προσεχών ημερών – ιδιοκτήτες αγροκτημάτων της περιοχής των Μύλων, του Μεταλλείου, αλλά και στον οικισμό Μυραίικα Κυπαρισσίας, επειδή βλέπουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές του να ξεραίνονται χωρίς το νερό της άρδευσης από τον Αρκαδικό ποταμό.
Είναι δε οργισμένοι και αγανακτισμένοι με το Δήμο Τριφυλίας, καθώς «βγαίνει» και ο Ιούνιος και ακόμα δεν έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Κι αυτό συμβαίνει, παρότι η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα στις 15 Ιουνίου, όπως καθορίστηκε με αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (σ.σ. η απόφαση του Δ.Σ. για την Οργάνωση Άρδευσης Δ. Κ. Κυπαρισσίας έτους 2015 ελήφθη στις 19 Μαΐου).
Το νερό άρδευσης, σημειωτέον, δεν τους το χαρίζει κανείς από μεγαλοψυχία ή γενναιοδωρία, αλλά το δικαιούνται από τον Αρκαδικό ποταμό, όπως ρητά ορίζεται σε δικαστικές αποφάσεις από το έτος 1974, όταν ο τότε Δήμος Κυπαρισσίας «πήρε» το νερό που πότιζαν στην περιοχή, για την ύδρευση της πόλης, και σε αντικατάσταση αυτού ανέλαβε τη ρητή υποχρέωση και δέσμευση να παρέχει νερό άρδευσης στην περιοχή, της οποίας η αρδεύσιμη και καλλιεργήσιμη έκταση είναι εκατοντάδες στρέμματα, από τα οποία ζουν εκατοντάδες οικογένειες! Σημειώνεται πως οι Μύλοι παλαιότερα λέγονταν και «Περιβόλια», ακριβώς επειδή στην περιοχή ήταν εύφορη η γη και άφθονο το νερό και όλες οι εκτάσεις καλλιεργούνταν!
Οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων της περιοχής των Μύλων, του Μεταλλείου, αλλά και στον οικισμό Μυραίικα Κυπαρισσίας, κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφορία από το Δήμο Τριφυλίας και τις υπηρεσίες του, που φτάνει, μάλιστα, και ξεπερνά και τα όρια του εμπαιγμού, ενώ καταλογίζουν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, σε πολιτικούς παράγοντες, όπως και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, που δεν κάνουν τη δουλειά τους όπως έχουν υποχρέωση.
«Από τις 15 Ιουνίου που άρχισε η αρδευτική περίοδος μέχρι και σήμερα, νερό από το αντλιοστάσιο του Αρκαδικού ποταμού δεν έχει έρθει σταγόνα για να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας και τα χωράφια μας. Θέλουν να μας ξεράνουν τις καλλιέργειες; Να μας καταστρέψουν τις περιουσίες; Αυτό κάνουν!
Τι μαύρο χάλι, τι κατάντια είναι αυτή; Ο Δήμος Τριφυλίας είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την άρδευση της περιοχής μας. Είναι υποχρεωμένος να μας δίνει το νερό να ποτίζουμε. Τα χωράφια μας είναι ποτιστικά. Ποιοι είναι αυτοί, τέλος πάντων, που έτσι γουστάρουν και θέλουν να μας τα κάνουν ξερικά; Το νερό το δικαιούμαστε. Δε μας το χαρίζουν. Δικαιούμαστε το νερό. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και όλοι οι δήμαρχοι τις σέβονταν. Ετούτοι, τώρα, δε σέβονται τίποτα πια; Νταηλίκι παίζουνε με τον πόνο και τον ιδρώτα μας; Τι τους φταίμε; Καταστρέφουν τη γη μας και τις ζωές μας. Να τους παρακαλάμε για τα δικαιώματά μας και να μη μας υπολογίζουν, λες και δεν είμαστε δημότες με δικαιώματα και να έχουμε και αποφάσεις δικαστηρίων; Τι σκοπό έχουν; Να μας καταστρέψουν; Πήγανε να το κάνουνε με το λιγνιτωρυχείο που θέλανε να το περάσουνε στα μουλωχτά. Είναι εκδικητικοί σ’ εμάς, γιατί φωνάξαμε τότε και τους χαλάσαμε τα σχέδια που είχαν συμφωνήσει και μετά κάνανε τούμπες; Άμα ήταν η δική τους περιουσία, θα κάνανε έτσι; Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν περάσει ποτέ από το Μεταλλείο, την Μπάσταινα, τ’ Αργυροπουλαίικα. Δεν έχουν έρθει ποτέ να δουν. Παίρνουν αποφάσεις για την περιοχή, χωρίς να έχουν μυρουδιά και δεν ακούν και κανέναν από την περιοχή μας που ξέρει. Αφού είναι παντογνώστες, να πουν, είναι νόμιμο που ένα μήνα που έχει αρχίσει η αρδευτική περίοδος δεν έχουμε πάρει νερό ακόμα να ποτίσουμε; Άμα δε μας έρθει νερό, θα πάμε στον εισαγγελέα και παντού, να ψάξουν τις ευθύνες τους και να τιμωρηθούν με το νόμο», είπε στο «Θ», με έντονη οργή και αγανάκτηση, πολίτης που είναι μεταξύ των μελών επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών, ώστε να ετοιμαστεί η κατάθεση αγωγής σε βάρος του Δήμου Τριφυλίας και κάθε αρμοδίου και υπευθύνου.