Σκίτσα στιλέτα κατά των τριάντα εννέα!

Σκίτσα στιλέτα κατά των τριάντα εννέα!

Πετράκος: Δε θα παραδώσουμε τις έδρες μας

«Σε περίπτωση εκλογών ο Τσίπρας να βάλει στις λίστες και τους 39»

«Δεν παραδίδουμε τις έδρες» δήλωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, ένας εκ των 39 που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας.
Μιλώντας χθες το πρωί στο Mega, ο κ. Πετράκος που ψήφισε «όχι», είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι υποχρεωμένος στις επόμενες εκλογές να βάλει στη λίστα όλους τους εκλεγμένους σήμερα βουλευτές».
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά ζητάμε αλλαγή στρατηγικής» δήλωσε, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. «Ζητάμε επανατοποθέτηση με συντεταγμένο τρόπο» είπε.
Ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα και αρμοδιότητα του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην του κόμματος που τη στηρίζει. «Η Γερμανία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως οικονομικός δολοφόνος» πρόσθεσε.
Μία ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «πρέπει να καταλήξουμε στο εάν το δίλημμα που μας τέθηκε ήταν πραγματικό ή πλαστό. Αν κάποιος πιστεύει ότι παραπλανήθηκα από μια μπλόφα, να βγει να το πει. Αν κάποιος, όμως, πιστεύει ότι η απειλή ήταν πραγματική, τότε θα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες της μη επίτευξης συμφωνίας».
Και έριξε την εξής «βόμβα»: «Είμαι πρωθυπουργός επειδή έχω μια Κ.Ο. στην οποία στηρίζομαι. Αν δεν έχω τη στήριξή της, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός και την επόμενη ημέρα».
Η δήλωση του πρωθυπουργού, είχε διπλό στόχο. Αφενός να ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί, αφού δεν πρόκειται να ηγηθεί της χώρας με μειοψηφική κοινοβουλευτική στήριξη, αλλά και να ζητήσει από τους διαφωνούντες να παραιτηθούν. Είναι κάτι που δεν άκουσαν, απ’ ό,τι φαίνεται, στη συνέχεια 39 βουλευτές του κόμματος που αποφάσισαν να καταψηφίσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά και παράλληλα να δηλώνουν ότι “στηρίζουν την κυβέρνηση»!

Αντιδράσεις για τη στάση των «39»
Από την άλλη πλευρά, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Τσίπρας είπε με ειλικρίνεια ότι “το πάλεψα, αλλά μέχρι εκεί που μπορούσα και προστάτευσα από τα χειρότερα το λαό”. Είναι άδικο να προσπαθούν κάποιοι να εμφανίσουν τον Τσίπρα ως προδότη και εκ του ασφαλούς και έξω από το χορό να λένε ότι αυτοί θα τα κατάφερναν καλύτερα. Δραχμή και Grexit δεν είναι τόσο αριστερό και τόσο προοδευτικό. Ακόμη και σήμερα ο Σόιμπλε επιμένει σε αυτή τη γραμμή, τορπιλίζοντας, υπονομεύοντας και προβοκάροντας τη δύσκολη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.
Χρειάζεται άμεσα ανασύνθεση, ώστε να έχουμε μια συνεκτική κυβέρνηση χωρίς καπετανάτα. Χθες (σ.σ. προχθές) το γυαλί ράγισε μέσα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων μου ψήφισε αντίθετα από αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί έχουν ατζέντα τη δραχμή.
Τον πρώτο λόγο πλέον, κατά τη γνώμη μου, έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και τη λαϊκή στήριξη και εμπιστοσύνη. Πάντως, δεν μπορεί το κόμμα που ηγείται της χώρας να έχει ατζέντα και ευρώ, που είναι το επίσημο πρόγραμμά του, και δραχμή. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς».
Τέλος, με άρθρο του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Πανούσης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει σωτηρία. Ούτε προς τα μπρος ούτε προς τα πίσω. Μόνο προς τα “μέσα” μπορεί να γίνει το θαύμα. Να ανα-γνωρίσουμε τον κακό εαυτό μας, να τον αλλάξουμε, να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους πως δεν υπάρχει πλέον ο παλαιός Έλληνας, ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες και όρια, ότι η ιδεοληψία δεν είναι τρόπος διακυβέρνησης».

του Αντώνη Πετρόγιαννη