Σπαραγμός στην αγορά και στα νοικοκυριά από τα Capital Controls

Σπαραγμός στην αγορά και στα νοικοκυριά  από τα Capital Controls

Χωρίς μετρητά οι επιχειρήσεις – Σκάνε επιταγές από παντού

Με καταστροφή απειλούνται οι εισαγωγείς – Κοντέινερ «εγκλωβισμένα» στα λιμάνια

Ενώ οι πολιτικοί… αλληλοψηφίζονται και πολλές φορές -όπως οι ίδιοι ομολογούν- δε γνωρίζουν καν τι ψηφίζουν, τα μαρτύρια των πολιτών συνεχίζονται. Στη Μεσσηνία η κατάσταση αποτυπώνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύμφωνα με αυτά που μας μεταφέρονται, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική και κανείς δε γνωρίζει τις επιπτώσεις για το επόμενο διάστημα. Οι επιχειρήσεις έχουν ξεμείνει από μετρητά, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, την ώρα που η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έχει δημιουργήσει ένα τρομακτικό κύμα ακρίβειας.
Κι ενώ ο κόσμος μετρά τα κέρματα του ενός ευρώ για να βγάλει πέρα τις καθημερινές του υποχρεώσεις, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συνθήκες ασφυξίας, επιταγές σκάνε από παντού και οι εναπομείνασες βιομηχανίες έχουν μεγάλα προβλήματα να συνεχίσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές, αφού τα capital controls έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά πρώτων υλών και, κατά συνέπεια, στην ομαλή παρασκευή αγαθών.
Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ συμπαρέσυρε και τις τιμές προς τα πάνω, αφού οι επιτήδειοι επέλεξαν να στρογγυλοποιήσουν τις τιμές σε βάρος των καταναλωτών.
Το αλαλούμ με το ανάλατο σουβλάκι που είναι φθηνότερο από το σουβλάκι που έχει… αλατιστεί είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα μέτρα σχεδιάστηκαν στο πόδι, χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία, ούτε και ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της αγοράς.

Ασφυξία από το σφράγισμα επιταγών
Ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, τα δεδομένα στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι αποκαρδιωτικά.
Επιταγές σφραγίζονται οδηγώντας σε αδιέξοδο τους πολίτες. Μεγάλη ευθύνη για το γεγονός αυτό αποδίδεται στο Δημόσιο που επί της ουσίας δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όσοι είχαν επιταγές, προφανώς και δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουν ότι δε θα είχαν αποπληρωθεί έξι μήνες μετά και πλέον βλέπουν τις επιταγές τους να σφραγίζονται.
Το πρόβλημα της εμπορικής πίστης θα μπορούσε να αποκαθίσταται σταδιακά, αν συνδεόταν με τη σταδιακή εξομάλυνση της αποπληρωμής οφειλών, όμως κάτι τέτοιο δε μοιάζει εφικτό στο ορατό μέλλον. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία συσσώρευση υποχρεώσεων σε διάστημα ολίγων ημερών.

Τα capital controls χτυπάνε ευθέως την παραγωγή και το εμπόριο
Η παραγωγή αγαθών στην Ελλάδα είναι ευθέως συνδεδεμένη με την εισαγωγή πρώτων υλών. Λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους με ομαλό τρόπο και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τους προμηθευτές, άρα δεν έχουν επάρκεια πρώτων υλών.
Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Κι αυτό, διότι η απουσία πρώτων υλών (αφού αυτές δεν μπορούν να αποπληρωθούν στην ώρα τους λόγω των capital controls) χτυπά ευθέως την παραγωγή.
Στη συνέχεια το πλήγμα μεταφέρεται στις εξαγωγές, οι οποίες αναγκαστικά μειώνονται, διότι λόγω της έλλειψης πρώτων υλών δεν μπορούν να παρασκευαστούν νέα προϊόντα, τα οποία να διατεθούν στις αγορές του εξωτερικού όπως προηγουμένως.
Ήδη, για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που δείχνει ευαισθησία και ζητά με τη σειρά της παρέμβαση, καθώς και το σύνολο των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάιο δείχνει την πτωτική τάση και αποτελεί σκληρή προειδοποίηση.

Εισαγωγείς στα πρόθυρα κατάρρευσης
Τα capital controls όχι μόνο τους έχει «δέσει τα χέρια» μη μπορώντας να κάνουν εισαγωγές, αλλά υποχρεώνονται να πληρώνουν και υπέρογκα ποσά για την παραμονή και φύλαξη εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες των λιμανιών, αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό. Κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν και μέρος των εμπορευμάτων τους από αλλοίωση.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ