Στη Βουλή η τροπολογία για την απομάκρυνση διοικητών του ΕΣΥ


Ακάθεκτη στο σχεδιασμό της για την απομάκρυνση των διοικητών του ΕΣΥ εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η δε σχετική τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την παύση των διοικήσεων, αζημίως και χωρίς αξιολόγηση, αναμενόταν να ψηφιστεί χθες από τη Βουλή.
Η τροπολογία συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη λήψη της ιθαγένειας. Η Ν.Δ., οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ) ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκε.
Στην αιτιολογική έκθεση ο νομοθέτης ασκεί αυστηρή κριτική τόσο στο ισχύον σύστημα όσο και στην Επιτροπή Αξιολόγησης που όρισε την τελευταία στρατιά διοικητών, επισημαίνοντας ότι «δεν επιτέλεσε το έργο που της είχε ανατεθεί εφόσον δεν προέβη σε πραγματική αξιολόγηση / κρίση των υποψηφίων με βάση τα προσόντα τους και περιορίστηκε απλώς στη σύνταξη προσχηματικού… καταλόγου».
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο. «Το υπουργείο Υγείας έχει δικαίωμα να επιλέξει ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν το πολιτικό του σχέδιο» επισήμανε ο ίδιος. Και επέρριψε ευθύνες στους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων για συμπεριφορές «που έχουν ενοχλήσει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, όπως παρεμβάσεις αυταρχισμού σε εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις».

Τι προβλέπει η τροπολογία
Διετή θητεία για τις νέες – προσωρινές – διοικήσεις, ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με σταθερό καθεστώς, προβλέπει η εν λόγω τροπολογία.
Στο διάστημα αυτό, όπως υπογραμμίζεται, το υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να θεσμοθετήσει «ένα πραγματικά αξιοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης».
Με βάση το νέο καθεστώς, ο υπουργός Υγείας θα συστήσει επιτροπή, αποτελούμενη από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο τις μονάδες Υγείας.
Έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Υγείας για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η εν λόγω επιτροπή συντάσσει κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και εισηγείται στον υπουργό, ο οποίος στη συνέχεια διορίζει τους διοικητές.

Αντιδράσεις
από τους διοικητές
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, ο υπουργός Υγείας προκρίνει ως λόγους που επιβάλλουν την άμεση απομάκρυνση των διοικητών και των υποδιοικητών τη «δυσλειτουργία» των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων «λόγω της αδυναμίας άσκησης εκ μέρους των διοικητών των καθηκόντων τους».
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μεγάλου αριθμού αξιωματούχων του ΕΣΥ –προερχόμενοι κυρίως από τη γαλάζια παράταξη -, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, λόγω προσβολής της προσωπικότητάς τους.