Στο Δημαρχείο οι ομογενείς φοιτητές από το θερινό σχολείο

Στο Δημαρχείο οι ομογενείς φοιτητές από το θερινό σχολείο

Σαράντα δύο νέες και νέους, φοιτήτριες και φοιτητές μεταξύ 18 και 24 ετών, παιδιά ελληνικής καταγωγής από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που παρακολουθούν το Θερινό Σχολείο Ομογενών της Καλαμάτας, μαζί με 3 καθηγητές τους, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο, προχθές, ο δήμαρχος. Τους ομογενείς συνόδευε ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Τζαλαλής, που είναι και συντονιστής του Θερινού Σχολείου, το οποίο διοργανώνεται για 10η χρονιά.
Ο Π. Νίκας καλωσόρισε τα παιδιά και τους συνοδούς τους, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία τους και έκανε αναφορά, σε αδρές γραμμές, στο παρελθόν της Καλαμάτας και της περιοχής της, στην παρούσα κατάσταση και στις προοπτικές.
Τόνισε, δε, πως η Καλαμάτα τα καταφέρνει μέσα στην κρίση, καθώς είναι μια νεανική πόλη, με 13.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο, που δίδει έμφαση στον τουρισμό, την παραγωγή και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ελπίζει βάσιμα σε πολύ καλύτερο μέλλον, όταν περάσει αυτή η δύσκολη καμπή.
Ο δήμαρχος επισήμανε πως ο ελληνισμός στο παρελθόν έχει περάσει πολλές ανάλογες δύσκολες καταστάσεις και κατάφερε να υπερνικήσει τις αντιξοότητες. Τον βοήθησαν, δε, φίλες και σύμμαχοι χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία.
Ο Π. Νίκας ευχήθηκε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές καλή διαμονή και επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων του Θερινού Σχολείου και τους ζήτησε να επανέλθουν λίγο πριν φύγουν, για να τον ενημερώσουν για όσα κακώς κείμενα θα έχουν αντιληφθεί, ώστε ο Δήμος να μπορέσει να τα διορθώσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
Ο κ. Τζαλαλής ευχαρίστησε το δήμαρχο για την υποδοχή, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξή του προς το Θερινό Σχολείο, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή δε θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει το 2006 χωρίς τη βοήθεια του Π. Νίκα (από τη θέση του αντινομάρχη τότε).
Επίσης, επισήμανε ότι τα παιδιά, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, διδάσκονται ελληνική ιστορία, ελληνικό πολιτισμό και βελτιώνουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Στόχος είναι να αισθανθούν πιο περήφανα για την ελληνική καταγωγή τους και να γίνουν πρεσβευτές του ελληνισμού εκεί όπου κατοικούν.
Το Θερινό Σχολείο, στους μαθητές του οποίου ο δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικά δωράκια, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου. Τα έξοδα καλύπτει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά με ερανική προσπάθεια.