Τροποποίηση προδιαγραφών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Καλαμάτα» ΠΟΠ

Τροποποίηση προδιαγραφών εξαιρετικά  παρθένου ελαιολάδου «Καλαμάτα» ΠΟΠ

Με αφορμή την έγκριση της τροποποίησης των προδιαγραφών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Καλαμάτα» – ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στην επέκταση της ζώνης παραγωγής σε όλη τη Μεσσηνία και αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως και το γεγονός ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της τροποποίησης στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η καταχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων DOOR, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας ανακοίνωσε τα εξής:
«Με τη διεύρυνση της ζώνης παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Καλαμάτα” – ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία δίνεται η δυνατότητα παραγωγής του σε όλα τα ελαιοτριβεία που δραστηριοποιούνται στην ΠΕ Μεσσηνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για το σκοπό αυτό είναι η ένταξή τους στο Σύστημα Ελέγχου & Πιστοποίησης του AGROCERT.
Η ένταξη πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση της επιχείρησης στον AGROCERT (Ελληνικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ) μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αίτηση αυτή απαιτείται να κοινοποιηθεί και στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας (για τα ελαιοτριβεία που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσής μας).
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
1. Νομιμοποιητικό έγγραφο σύστασης της επιχείρησης
2. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης σε ισχύ ή σχετική απαλλαγή αδείας
3. Κάτοψη των εγκαταστάσεων παραγωγής, επεξεργασίας, ή/και αποθήκευσης από αρμόδιο μηχανικό.
4. Διάγραμμα ροής της διαδικασίας παραγωγής, επεξεργασίας, ή/και αποθήκευσης της επιχείρησης.
Μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους υπογράφεται “Σύμβαση Ένταξης στο Σύστημα Ελέγχου” και καταχώρηση της επιχείρησης στο Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων ΠΟΠ-ΠΓΕ του AGROCERT.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΜ, στο γραφείο 212 και 207 (2ος όροφος Διοικητήριο) και στα τηλ. 2721361238 και 2721361207, καθώς και στην ιστοσελίδα του AGROCERT (www.agrocert.gr – Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης & Γεωγραφικής Ένδειξης)».