«Φουλάρει μηχανές» για την ηγεσία της Ν.Δ. ο Πέτρος Τατούλης

«Φουλάρει μηχανές» για την ηγεσία της Ν.Δ. ο Πέτρος Τατούλης

Με αιχμή του δόρατος την περιφερειακή αυτοδιοικητική πορεία και με επιχείρημα ότι οι Περιφέρειες είναι η βασική δομή της χώρας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ετοιμάζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να διεκδικήσει σθεναρά την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος από το οποίο το Νοέμβριο του 2008 τον διέγραψε ο Κώστας Καραμανλής.
Έκτοτε επικεντρώθηκε και κυριάρχησε στην αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, άλλοτε μιλώντας για τη «Νέα Ελλάδα» και άλλοτε κάνοντας περισσότερο πολιτικές παρά αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Τατούλης βρέθηκε και πάλι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, όταν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τα «βρήκε» με τον Αντώνη Σαμαρά και στηρίχθηκε από τη Ν.Δ., παίρνοντας στο πλευρό του και βάζοντας στη συνέχεια σε καίριες θέσεις στελέχη της.
Πάντως, παρά την προχθεσινή δήλωση παραίτησης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη που πρόσκεινται στο περιβάλλον του ετοιμάζουν κίνηση, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, με αίτημα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις διαδικασίες που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.
 
Στην πρώτη γραμμή
Οι προθέσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη φάνηκαν πριν ακόμα επίσημα ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώσει ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το βράδυ ο κ. Τατούλης σε δήλωσή του σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας παράλληλα ότι χρειάζονται «πρωτοβουλίες για την ανάταξη της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης» και πως ο ίδιος θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Επ’ ακριβώς ο κ. Τατούλης δήλωσε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει και αποτελεί μια ιστορική απόφαση, την οποία ο πρωθυπουργός οφείλει να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση που ο ίδιος έχει προσδιορίσει. Ως μοχλό πίεσης, δηλαδή, για μια καλύτερη συνολική συμφωνία, που θα εξασφαλίζει επόμενη ημέρα για τη χώρα, αυστηρά εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να έχει ως κέντρο αναφοράς τις παραγωγικές πατριωτικές δυνάμεις της χώρας. Πρέπει να έχει ως κέντρο αναφοράς την ενότητα του λαού, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε κόστος.
Ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και, κυρίως, δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάταξή του, προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο αύριο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Σε αυτήν τη διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή».
 
Θα ζητήσουν νέα υποψηφιότητα Αντ. Σαμαρά
Καθώς οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μόλις ξεκίνησαν και ήδη έχουν διαφανεί πολλοί μνηστήρες για την πολύφερνη νύφη της ηγεσίας, το «πόκερ» που θα παιχτεί θα είναι σκληρό.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι, αν τελικά ο κ. Τατούλης προχωρήσει στην επιλογή του και παράλληλα επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν επαναφορά στα «γαλάζια» δρώμενα του Κώστα Καραμανλή, πρέπει να ετοιμασθούμε για δυνατές συγκρούσεις από την πλευρά του περιφερειάρχη, καθώς έχουν «μείνει χρωστούμενα» του παρελθόντος.
Επίσης, το επικρατέστερο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιλέξει εκλογή του νέου αρχηγού της από τη βάση της, καθώς, από τη μία, το συνέδριο απαιτεί άλλες διαδικασίες και, από την άλλη, αν θελήσει ο Αντ. Σαμαράς να είναι ξανά υποψήφιος, τότε τα ερείσματά του στους συνέδρους είναι ισχυρά.
Πάντως, από χθες οι «πιστοί» του δόγματος Αντώνη Σαμαρά προσπαθούν να οργανωθούν και δεν αποκλείουν κίνηση στελεχών με αίτημα ο Μεσσήνιος τέως πρωθυπουργός να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Άλλωστε, με την κυριακάτικη δήλωσή του δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Απέναντι, θα βρουν, όμως, ισχυρό αντι– σαμαρικό μέτωπο που έχει ήδη διαμορφωθεί από τις εκλογές του Ιανουαρίου και σε μεσσηνιακό και σε επίπεδο επικρατείας.

Της Βίκυς Βετουλάκη