17χρονος «ποντικός» υπεύθυνος για δεκάδες κλοπές στην Καλαμάτα

17χρονος «ποντικός»  υπεύθυνος για δεκάδες κλοπές στην Καλαμάτα

Έδινε τα κλοπιμαία του σε 23χρονο που τα πωλούσε στη “μαύρη αγορά”

Αναρίθμητες κλοπές και διαρρήξεις έχει κάνει ένας 17χρονος τσιγγάνος στην Καλαμάτα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μέχρι στιγμής η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έχει εξιχνιάσει 35 περιπτώσεις, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε εναντίον του περιλαμβάνει και 23χρονο χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος έπαιρνε τα κλοπιμαία και τα πωλούσε στη «μαύρη αγορά».

Πάρα πολλές κλοπές
Από τις αρχές του χρόνου η Ασφάλεια είχε αρχίσει να καταγράφει απανωτά κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών σε σπίτια και αυτοκίνητα σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας και στις περιοχές του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου.
Ο παρόμοιος τρόπος δράσης έκανε τους αστυνομικούς να εστιάσουν και να διαπιστώσουν, τελικά, πως υπεύθυνος για όλες τις περιπτώσεις είναι ο ανήλικος.
Ο 17χρονος τσιγγάνος, που ζει στην περιοχή την οποία δρούσε, τα τελευταία δύο χρόνια άνοιγε αυτοκίνητα με κατσαβίδι, ενώ προσπαθούσε να βρει ανασφάλιστα οχήματα.
Κατσαβίδι χρησιμοποιούσε για να διαρρήξει και πόρτες και παράθυρα από σπίτια και καταστήματα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί είχαν βρει στο σημείο της διάρρηξης σπασμένα κατσαβίδια.
Κάθε τι χρήσιμο και πολύτιμο ήταν η επιλογή του ανήλικου, ενώ τα πράγματα που έχει κλέψει υπολογίζονται σε κάμποσες χιλιάδες ευρώ.

Η δράση του
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για τις πρώτες 35 περιπτώσεις κλοπών και μια απόπειρα κλοπής σε οχήματα, σπίτια και καταστήματα που εξιχνίασε, σχημάτισε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών. Περιλαμβάνει ακόμα έναν 23χρονο χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων εξακρίβωσε ότι ο 17χρονος, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών, κατά το χρονικό διάστημα από την 31η/12/2014 έως και την 5η/7/2015, στην Καλαμάτα, διέπραξαν συνολικά 21 κλοπές και 1 απόπειρα σε αυτοκίνητα, 10 κλοπές σε σπίτια και 3 κλοπές σε καταστήματα.
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρυσαφικά, κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά., που η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 15.500 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε σε έρευνα που έγινε στις 7 Ιουλίου στην οικία του 17χρονου ανηλίκου και αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες.
Ο 23χρονος χρήστης ναρκωτικών προμηθευόταν από τον ανήλικο, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, μέρος των κλοπιμαίων (κυρίως ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία στη συνέχεια διοχέτευε στη «μαύρη αγορά».
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την ταυτοποίηση των συνεργών του ανήλικου, καθώς και την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

της Βίκυς Βετουλάκη