Καταδίκη για 6 άτομα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες

Καταδίκη για 6 άτομα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες

Για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε νυχτερινά καταστήματα καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας 6 άτομα, με τον 52χρονο ισοβίτη να καταδικάζεται ως αρχηγός της οργάνωσης και να του επιβάλλεται δύο φορές ποινή καθείρξεως αόριστης διάρκειας, με μίνιμουμ τα 15 έτη και να του επιβάλλεται συνολική ποινή καθείρξεως 21 χρόνων.
Η μεγάλη δίκη για την εκβίαση καταστημάτων στην Καλαμάτα το Φεβρουάριο του 2014 ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, Γιώργου Ράλλη, Βασίλη Αμανατίδη, Χρήστου Χρυσού, Κατερίνας Δημαρέση, Κυριακής Σεριάτου και Νικολέτας Παρθενίου.
 
Εγκληματική οργάνωση
Αργά το μεσημέρι το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του.
Ο 52χρονος, που καταδικάσθηκε πρόσφατα σε δις ισόβια ως ηθικός αυτουργός για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι (τις οποίες αρνείται), σε αυτή τη δίκη παραδέχθηκε τους εκβιασμούς καταστημάτων. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθ’ έξιν και υπότροπο εγκληματία, για κακουργηματική εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση. Καταδικάσθηκε δύο φορές σε κάθειρξη αόριστης διάρκειας με μίνιμουμ τα 15 χρόνια και επιβλήθηκε συνολική ποινή 21 χρόνων κάθειρξης.
Ο 32χρονος κατηγορούμενος ως εισπράκτορας καταδικάσθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματική εκβίαση κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια τετελεσμένη και σε απόπειρα, καθώς και για παράνομη κατοχή όπλων. Καταδικάσθηκε σε συνολική ποινή καθείρξεως 14 χρόνων και φυλάκιση 6 μηνών, όπως και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.
Ο 49χρονος Αθηναίος με το πλούσιο ποινικό μητρώο κρίθηκε ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για κακουργηματική εκβίαση κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια  τετελεσμένη και σε απόπειρα. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 14 ετών.
Ο 33χρονος Αλβανός, που καταδικάσθηκε πρόσφατα με δις ισόβια για τη δολοφονία του Φελιμ Μεσάι και για συναυτουργία στη δολοφονία του ανήλικου Κέρι Μεσάι, κρίθηκε και σε αυτή τη δίκη ένοχος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για πρόκληση εκτέλεσης κακουργήματος, ενώ του επιβλήθηκε νέα ποινή καθείρξεως 8 ετών και φυλάκιση 6 μηνών.
Ο 28χρονος Καλαματιανός που κατοικεί στην Αθήνα κρίθηκε ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για κακουργηματική εκβίαση κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια  τετελεσμένη και σε απόπειρα, όπως και για κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 7 ετών και 1 έτους φυλάκιση. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και δέχθηκε να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, με τον όρο να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα.
Ο 36χρονος από την Αθήνα κρίθηκε ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για κακουργηματική εκβίαση, κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα, ενώ καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης. Δόθηκε η δυνατότητα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους όρους να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 1.000 ευρώ.
 
Στα «μαλακά»
Ο 30χρονος από την Καλαμάτα κρίθηκε αθώος ως πληροφοριοδότης της οργάνωσης και ένοχος για οπλοκατοχή και βεγγαλικά. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή.
Ο 26χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης κρίθηκε αθώος για την ηθική αυτουργία σε εκβίαση, αλλά ένοχος για κατοχή πυρομαχικών. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και του επιβλήθηκε φυλάκιση 6 μηνών με 3ετή αναστολή.
Ο 24χρονος από την Καλαμάτα κρίθηκε αθώος για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ένοχος για απλή συνέργεια σε κακουργηματική εκβίαση τετελεσμένη και σε απόπειρα, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή καθείρξεως 5 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, και περιοριστικούς όρους: παρουσίαση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Τέλος, 36χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, που εργαζόταν σε νυχτερινά καταστήματα, καταδικάσθηκε για κατοχή όπλου με το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή.

Της Βίκυς Βετουλάκη