SOS από τους Μεσσήνιους εξαγωγείς να ομαλοποιηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές

SOS από τους Μεσσήνιους εξαγωγείς να ομαλοποιηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές

Οι ξένοι προμηθευτές ζητούν προπληρωμή και οι μεταφορείς δεν έρχονται Ελλάδα

Με νύχια και δόντια αγωνίζονται οι μεσσηνιακές εξαγωγικές εταιρείες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στους πελάτες τους, κυρίως από την ημέρα εφαρμογής των capital controls.
Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι προβληματικές και ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι η εισαγωγή πρώτων υλών, η μεταφορά των προϊόντων στο εξωτερικό και η ρευστότητα, καθώς κανείς πλέον δεν κάνει πίστωση.
Παρά ταύτα, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, οι Μεσσήνιοι εξαγωγείς συνεχίζουν τη δράση τους, αλλά με την αγωνία στο κατακόρυφο για το τι τους περιμένει την επόμενη ημέρα.

AGREXPO ΑΕ 
Ο κ. Πάνος Γκούμας, από την «AGREXPO ΑΕ», σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα εμβάσματα από το εξωτερικό, λόγω αρχικά των κλειστών τραπεζών και στη συνέχεια των περιορισμών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ξένοι πελάτες να μην προχωρούν σε πληρωμές και να υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις.
«Οι εισπράξεις και οι πληρωμές έχουν μείνει πίσω. Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι και η προμήθεια πρώτων υλών. Από την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες όλες οι εταιρείες ζητούν πληρωμή μόνο μετρητοίς, όλα να προπληρώνονται. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα για εταιρείες και το βασικό είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον. Όλοι είναι διστακτικοί. Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσουν οι περιορισμοί στις τράπεζες και πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι περισσότερες συναλλαγές με τις τράπεζες πλέον είναι προβληματικές», εξήγησε ο κ. Γκούμας.
Παρά τα τόσα προβλήματα, η εταιρεία AGREXPO ΑΕ συνεχίζει τις εξαγωγές των προϊόντων της, αλλά με εμπόδια, καθώς, όπως είπε ο κ. Γκούμας, οι παραγωγοί είναι διστακτικοί ακόμα και στο να δώσουν τα προϊόντα τους.
«Υπάρχει ένα σοκ στην αγορά και οι παραγωγοί βρίσκονται πάνω σε ένα σύννεφο, δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν. Κάποιοι επιλέγουν να κρατήσουν το ελαιόλαδο μέχρι το Σεπτέμβριο για να δουν τι θα γίνει. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι εισαγωγείς, γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία πίστωση από τους προμηθευτές», κατέληξε ο κ. Γκούμας.

Kalamata Papadimitriou
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα από την ημέρα εφαρμογής των capital controls είναι η μεγάλη δυσκολία έως αδυναμία προμήθειας υλικών συσκευασίας με εισαγωγή από το εξωτερικό, όπως τόνισε ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου από την εταιρεία Kalamata Papadimitriou.
«Υποτίθεται ότι αυτό θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Τώρα πρέπει να πάρεις άδεια από την ειδική νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδας, μια διαδικασία τρομερά χρονοβόρα, που και οι ίδιες οι τράπεζες δεν ήξεραν πώς να την εφαρμόσουν. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτό είναι ένα άμεσο πρόβλημα, αλλά πρέπει να ομαλοποιηθεί γενικότερα ο τραπεζικός τομέας. Δεν μπορείς να κάνεις πλέον τραπεζικές εργασίες, όλες οι τραπεζικές συναλλαγές χωλαίνουν», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Υπογράμμισε δε ότι οι εξαγωγές από την εταιρεία τους συνεχίζονται κανονικά, αλλά εξέφρασε την απορία γιατί σε διάφορες συναντήσεις καλούνται φορείς, όπως ο ΣΕΒ και άλλοι, για να μιλήσουν για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, χωρίς όμως ποτέ να υπάρχει εκπρόσωπος των εξαγωγέων, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Αν δεν ανακάμψουν οι εξαγωγείς, δε θα δούμε Θεού πρόσωπο».

“BALDJIS”
Από την εταιρεία BALDJIS, ο κ. Βαλτζής σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τους πελάτες του εξωτερικού σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, ενώ και ως εταιρεία φοβούνται να παραλάβουν εμβάσματα υπό το φόβο ακόμα του «κουρέματος» καταθέσεων.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο να κινηθεί η αγορά και να μπορέσουμε να προμηθευτούμε πρώτες ύλες. Υπάρχει γενικότερα μια στασιμότητα. Από το εξωτερικό δε γίνεται καμία πίστωση και για όλα οι προμηθευτές ζητούν προπληρωμή. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι τράπεζες, καθώς όλοι φοβούνται», τόνισε ο κ. Βαλτζής.
Μάλιστα, καταλήγοντας σχολίασε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει δύο εξαγωγές σε παλιούς και καλούς πελάτες τους και τους ζήτησαν να μην προχωρήσουν τα εμβάσματα υπό την απειλή του «κουρέματος».

Συσκευαστήριο Παπαδόπουλου
Η διακίνηση των εμπορευμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο για την εξαγωγή κυρίως καρπουζιού, στην επιχείρηση του εξαγωγέα Μπάμπη Παπαδόπουλου στην Τερψιθέα της Τριφυλίας. 
Όπως σημείωσε η κα Σίσσυ Παπαδοπούλου, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα να έρθουν από το εξωτερικό για να παραλάβουν τα προϊόντα της Μεσσηνίας για εξαγωγή. Όπως διευκρίνισε, δεν έρχονται πλέον εισαγωγές στην Ελλάδα κι αυτό φρακάρει τις εξαγωγές.
Η εταιρεία διακινεί αγροτικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη και αυτή την περίοδο καρπούζι στην κεντρική Ευρώπη.
«Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Φτάσαμε να πληρώνουμε πολύ ακριβά κόμιστρα για να γίνει η μεταφορά των προϊόντων. Να πληρώνουμε τα διπλά για να έρχονται άδεια τα φορτηγά στην Ελλάδα μόνο για να κάνουν την εξαγωγή. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές δυσκολίες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, διότι η ρευστότητα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα και για τους μεταφορείς είναι πρόβλημα, γιατί πρέπει να έχουν μαζί τους χρήματα για καύσιμα, διόδια κ.λπ. Ούτε αυτοί μπορούν να σηκώσουν χρήματα από τις τράπεζες. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε αδιέξοδο. Η αγορά έχει φρακάρει. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Κάποιες ημέρες αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε, γιατί δε λειτουργούσαν ούτε τα e-banking. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Δυστυχώς ακόμα δεν ομαλοποιείται η κατάσταση. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά το εμπόριο είναι αλυσίδα και όταν σπάσει ένας κρίκος, το επηρεάζει όλο», κατέληξε η κα Παπαδοπούλου.

της Βίκυς Βετουλάκη