Αγροτικό… δείπνο Σαμαρά στην Καλαμάτα

Αγροτικό… δείπνο Σαμαρά στην Καλαμάτα

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων, αλλά και όσα προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο, συζητήθηκαν προχθές το βράδυ σε συνάντηση σε εστιατόριο στην περιοχή της μαρίνας μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εκπροσώπων συνεταιρισμών του νομού.
Στην ενημερωτική συζήτηση συμμετείχαν και οι υποψήφιοι βουλευτές Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αντωνία Μπούζα, ενώ τη Μαρία Οικονομάκου, που απουσίαζε για προσωπικό της θέμα, εκπροσώπησε η αδερφή της Κατερίνα.
Κατά το δείπνο έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το νομό, για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και για ζητήματα εθνικής πολιτικής που πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική.
Οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά ζήτησαν εναλλακτικά μέτρα απέναντι στην υπερβολική φορολόγηση των αγροτών, περαιτέρω εκμετάλλευση της υπεραξίας που αποκτά το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά και η Ελλάδα να αποκτήσει οδικό χάρτη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, μιλώντας για την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής, έφεραν ως παράδειγμα τον τρόπο οργάνωσης και δράσης της Ισπανίας. Είναι εφικτό, σχολίασαν οι παράγοντες του αγροτικού κόσμου, να υπάρξουν συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές εντός του αγροτικού τομέα, ώστε να εξαντληθούν εκείνες οι δυνατότητες στήριξης του εισοδήματος που εξαρτάται από αυτόν.
Σε αυτές τις συνθήκες, η μείωση του κόστους παραγωγής αναδεικνύεται σε θέμα ζωτικής σημασίας. Τα περιθώρια, εντός του αγροτικού τομέα, είναι σημαντικά: τεχνογνωσία, τεχνική στήριξη, αποδοτικότητα εισροών, συλλογικές μορφές οργάνωσης, εξοπλισμός, υποδομές κ.λπ.
Αυτές, και πληθώρα άλλων ενεργειών και τομών, απαιτούν, όμως, μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ρόλο της αγροτικής πολιτικής, που θα σέβεται, θα στηρίζει, θα κινητοποιεί και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, στη βάση ενός σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης με στόχο τη διάχυση και όχι τη συγκέντρωση του οφέλους.
Σε όλα τα παραπάνω ο κ. Σαμαράς πρότεινε μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να ικανοποιήσει τις δίκαιες απαιτήσεις του αγροτικού κόσμου της Μεσσηνίας.

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη