Διαμαρτύρεται ο Δικηγορικός Σύλλογος για το κούρεμα της εκλογικής αποζημίωσης


Έντονα διαμαρτυρήθηκε προχθές ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, για τη σημαντική μείωση στην εκλογική αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων.
Στο μεταξύ, οι διορισμοί των δικαστικών αντιπροσώπων μετά την κλήρωση που έγινε από τον Άρειο Πάγο, ολοκληρώθηκε και την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στο ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτικό σεμινάριο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, με εισηγητή τον Περικλή Ξηρογιάννη, αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Στο σεμινάριο θα παρευρεθεί και θα απαντήσει σε ερωτήματα και ο δικαστικός υπάλληλος, Στέφανος Καρκατζούλης.
 
Μείωση αποζημίωσης
Για την αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων, ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι σε λιγότερο από 9 μήνες από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου «γκρεμοτσακίστηκε» από τα 630 στα 320 ευρώ, ενώ για τους διορισθέντες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη από τα 720 στα 400 ευρώ.
«Κι αν υπάρχει μια λογική στη μείωση κατά 10 ευρώ της ημερήσιας αποζημίωσης, από 90 ευρώ το Γενάρη στα 80 το Σεπτέμβρη λόγω της έλλειψης σταυροδοσίας, ποια λογική υπάρχει στη μείωση των ημερών απασχόλησης από 7 σε 4 για τους εντός νομού και από 8 σε 5 για τις μεγάλες περιφέρειες;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
 
«Με ποια λογική;»
Όπως παρατήρησε ακόμη, στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής συμμετέχουν συνδυασμοί με 20 ψηφοδέλτια, όσα ήταν και στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου: «Ουσιαστικά οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτιμώνται από πλευράς εργασίας το ίδιο όπως το δημοψήφισμα (2 ψηφοδέλτια συνολικά) του περασμένου Ιουλίου (4 ημέρες x 75 ευρώ για τους εντός νομού =300 ευρώ, 5 ημέρες x 75 ευρώ για Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη = 375 ευρώ). Για τη σύγκριση παρατίθεται και η εκλογική αποζημίωση των εφόρων: Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου οι έφοροι έλαβαν 920 ευρώ, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου έλαβαν 540 ευρώ και στις βουλευτικές της 20ής Σεπτεμβρίου θα λάβουν 570 ευρώ. Είναι πρωτοφανής η μείωση στο μισό της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων μέσα σε εννιά μήνες και, μάλιστα, για ίδιες εκλογές. Είναι απορίας άξιο βάσει ποιας λογικής αποφασίστηκε τέτοιο κούρεμα».

Της Βίκυς Βετουλάκη