«Ελεήθηκαν» οι παραγωγοί από την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου

«Ελεήθηκαν» οι παραγωγοί από την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, ωστόσο, εν όψει της νέας συγκομιδής, δείχνουν να περιορίζονται οι προοπτικές περαιτέρω ανόδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Την ίδια ώρα ο IOC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου) προβλέπει μεγαλύτερη κατά 9,3% τη νέα διεθνή παραγωγή.
Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 3,60-4,00 ευρώ το κιλό ανάλογα και με την ποιότητα, αυξημένες κατά 13% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ το ΠΟΠ Καλαμάτας φτάνει μέχρι και τα 4,10 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρουν στην Agrenda ελαιοκαλλιεργητές από την Καλαμάτα.
«Στη Σπάρτη στα τέλη Αυγούστου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,193 ευρώ το κιλό. Τώρα η τάση είναι πτωτική, ο Α.Σ. Ξηροκαμπίου έλαβε τιμή 3,88 ευρώ το κιλό σε δημοπρασία στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Α.Σ. Μολάων Πακίων σε δημοπρασία στις 8 Σεπτεμβρίου πέτυχε 4,021 ευρώ το κιλό», λέει στην Agrenda ο παραγωγός Τάσος Γκολέμης.
Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη η υψηλότερη τιμή παραγωγού των τελευταίων ημερών για το προϊόν, ήταν τα 3,85 ευρώ το κιλό, που καταγράφτηκε σε δημοπρασία 40 τόνων ελαιόλαδου στη Μεσαρά.
«Καθώς πλησιάζουμε προς τη νέα ελαιοκομική περίοδο ίσως σημειωθεί αρχικά μια πτωτική τάση, καθώς θα είναι διαθέσιμο περισσότερο προϊόν. Προς το παρόν η τάση που επικρατεί είναι να δοθούν και οι τελευταίες ποσότητες από το προϊόν της περσινής σεζόν, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί που το κρατάνε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός και γενικός διευθυντής της εταιρείας Agrexpo, Παναγιώτης Γκούμας.
 
Πάνω από τα 5 ευρώ στην Ιταλία
Παράλληλα, η τιμή παραγωγού για το προϊόν στην Ιταλία μετά το υψηλό 10ετίας των 6,79 ευρώ το κιλό το διάστημα από 10-16 Νοεμβρίου στα τέλη Αυγούστου υποχώρησε στα 5,53 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, είναι αυξημένη κατά 37% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και συν 109% εν συγκρίσει με τη χαμηλότερη τιμή που καταγράφτηκε το Δεκέμβριο του 2013 (2,64 ευρώ το κιλό), σύμφωνα με τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
Τέλος, την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή για το προϊόν στην ισπανική αγορά ήταν μεταξύ 4,17-4,22 ευρώ το κιλό.
Φανή Γιαννακοπούλου