Ενημέρωση ή εκφοβισμός;


Την 31η Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, έλαβε χώρα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Στην πρώτη θέση των θεμάτων ημερησίας διάταξης είχε ενταχθεί «η ενημέρωση επί του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις εξελίξεις για τον Κυπαρισσιακό κόλπο».
Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα την σχετική αρθρογραφία στο τοπικό τύπο και άκουσα όσα μου μετέφεραν οι παρόντες. Ομολογώ πως θλίβομαι για όσα άκουσα και διάβασα…
Είναι αλήθεια πως το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης του Κυπαρισσιακού κόλπου και της λήψης μέτρων προστασίας για αυτή την μοναδική σε αισθητική και οικολογική αξία περιοχή, έχει απασχολήσει πολλάκις (και φυσικά συνεχίζει να απασχολεί) τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τις αρχές της χώρας μας, Εθνικές και Τοπικές. Είναι λογικό και επιθυμητό ο κόσμος να θέλει να ενημερωθεί και να εκφέρει άποψη για ένα θέμα που τον αφορά. Η σωστή ενημέρωση και η ελεύθερη έκφραση των απόψεων αποτελεί άλλωστε και τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας. 
Δεν είναι όμως επιθυμητό, τουναντίον είναι θλιβερό και επικίνδυνο, οι τοπικοί άρχοντες να εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και με το πρόσχημα της δήθεν ενημέρωσης να επιδιώκουν τον εκφοβισμό των πολιτών. Διότι η συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου δεν είχε στόχο να υπηρετήσει την ενημέρωση επί των εξελίξεων για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Πως θα μπορούσε άλλωστε? Εξελίξεις δεν υπάρχουν εδώ και μερικούς μήνες! Ούτε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι η δημοτική αρχή επεδίωκε με αυτή την συνεδρίαση, έστω και καθυστερημένα, την πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις εξελίξεις των προηγούμενων μηνών. Διότι αν επεδίωκε αυτό, θα είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους και ο κόσμος να μάθει τις θέσεις τους. Τουλάχιστον θα είχε κληθεί ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, για τον οποίο πολύς ο λόγος κατά την συνεδρίαση και μάλιστα με βαριές εκφράσεις, ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς. Αυτή ακριβώς η σφοδρή επίθεση κατά του ΑΡΧΕΛΩΝ ακόμα και κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και η – όχι τυχαία- χρήση βαρύγδουπων εκφράσεων όπως «ερημοποίηση», «νεκρή ζώνη», «θα αναγκάσουν τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του» αποδεικνύει την επιδίωξη δημιουργίας φόβου και πανικού.
Δυστυχώς, τόσο ο τρόπος διεξαγωγής όσο και το περιεχόμενο της συνεδρίασης της 31ης Αυγούστου δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από τον διακαή πόθο μερίδας της δημοτικής αρχής να θυσιάσει τον φυσικό πλούτο αυτού εδώ του τόπου για την εξυπηρέτηση μικρό-επιχειρηματικών συμφερόντων. Αναρωτιέμαι, αν η ίδια μερίδα της δημοτικής αρχής θα αναλάβει της ευθύνες που της αναλογούν μετά την επιβολή του βαρύτατου προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση του σημαντικότατου αυτού οικοσυστήματος, το οποίο αποτελεί φυσική κληρονομιά όχι μόνο για την χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Παναγιώτα Θεοδώρου
Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος για τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ