Ο Κώστας Μενούνος που καθημερινά μας ενημερώνει για την πρόβλεψη του καιρού της Καλαμάτας, μας αναλύει πιο κάτω πως δημιουργήθηκε ο ανεμοστρόβιλος που πέρασε σήμερα το πρωί πάνω από το Ασπρόχωμα.
Ανεμοστρόβιλος “έπληξε” τις πρώτες πρωινές ώρες την είσοδο της πόλης της Καλαμάτας και συγκεκριμένα Νέα Είσοδο και Ασπρόχωμα.
Η δημιουργία του φαινομένου ξεκίνησε όταν ο θερμός αέρας που παρέμενε στα χαμηλότερα αέρια στρώματα ήρθε σε σύγκρουση με το ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την Ιταλία. το οποίο κινούνταν στα ανώτερα στρώματα. Τα συγκρουόμενα μέτωπα δημιούργησαν περιστρεφόμενη καταιγίδα. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και οι δείκτες Lifted Index στο -21 και Cape στα 2500 J ολοκλήρωσαν το μείγμα για μια εκρηκτικά ασταθή ατμόσφαιρα.
Όσοι βρέθηκαν στην πορεία του ανεμοστρόβιλου βρέθηκαν στο λεγόμενα Bear`s Cage (κλουβί της αρκούδας). Οι κυνηγοί ανεμοστρόβιλων το αναφέρουν συχνά ως το πιο επικίνδυνο σημείο καθώς η βροχή και η χαμηλή νέφωση κρύβουν τον ανεμοστρόβιλο με αποτέλεσμα να είναι ορατός την τελευταία στιγμή, ξεπροβάλλοντας ξαφνικά μέσα από τη βροχή.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες ο ανεμοστρόβιλος ξεκίνησε σαν υδροσίφωνας, μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο και συνέχισε την ξέφρενη πορεία του βγαίνοντας στην ξηρά στη δυτική παραλία. Κατέστρεψε δέντρα και κολόνες φωτισμού και ηλεκτρισμού, μέχρι που βρέθηκε σε πολυσύχναστο σημείο. Διασταύρωσε τη Νέα Είσοδο λίγο πριν τη γέφυρα του τρένου, αφήνοντας μεγάλες ζημιές στην αντιπροσωπία της OPEL και γειτονικά καταστήματα, στοιβάζοντας τα αυτοκίνητα που υπήρχαν απ`έξω.
Σύμφωνα με την έκταση των ζημιών σε κατασκευές και βλάστηση εκτιμάται ότι ο ανεμοστρόβιλος ήταν κατηγορίας 2 στην Κλίμακα Φουτζίτα. Οι άνεμοι σε ανεμοστρόβιλο κατηγορίας 2 πιάνουν ταχύτητες από 180 έως 250 km/hr.
Στην πόλη της Καλαμάτας έπεσε για λίγα λεπτά χαλάζι, ενώ η ραγδαιότητα βροχής έφτασε τα 80.6 mm/hr.
Η επιστημονική εξήγηση του ανεμοστρόβιλου που πέρασε από την Καλαμάτα
Δείτε επίσης.
«Η Αγάπη είναι σαν μια κλεψύδρα, με την καρδιά να γεμίζει καθώς το μυαλό αδειάζει»
Πριν 94 χρόνια
Η κατάρα της μεταθανάτιας δικαίωσης
Αλέξης Χαρίτσης: «Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια της Ελαίας Τριφυλίας»
Νέα Ογκολογική Μονάδα στην Τρίπολη με 72 κλίνες νοσηλείας και 18 ημερήσιας
Τροχαίο με τραυματισμό στη Θεμιστοκλέους
Παρατημένα αυτοκίνητα για χρόνια
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα
Τοπικά 15.10.2026, 21:03
Ο καιρός αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα
Τοπικά 15.10.2026, 20:00
Με περισσότερες εξουσίες και ρόλο… Τροχαίας η Δημοτική Αστυνομία
Τοπικά 15.10.2026, 19:00
Υποθαλάσσιος κυματοθραύστης για την προστασία του Κάστρου της Μεθώνης
Τοπικά 15.10.2026, 18:30
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
Τοπικά 15.10.2026, 18:00
Η τιμή του λαδιού γράφει τον χειμώνα της Μεσσηνίας
Τοπικά 15.10.2026, 17:30
Έκθεση ζωγραφικής «Olives trees in black & white» του Zev Tabacznik
Φόρτωση…



