Ικανοποιητικό το ενδιαφέρον ελαιοτριβέων για ΠΟΠ τη φετινή ελαιοκομική περίοδο

Ικανοποιητικό το ενδιαφέρον ελαιοτριβέων για ΠΟΠ τη φετινή ελαιοκομική περίοδο

Ικανοποιητική θεωρείται μέχρι αυτή τη στιγμή η ανταπόκριση των ελαιοτριβέων, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, ώστε από φέτος κιόλας να προχωρήσουν στην παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας.
Στις 3 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τροποποίηση για το ΠΟΠ Καλαμάτα και είναι σε ισχύ πλέον η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης του σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και η τροποποίηση προς το αυστηρότερο των ποιοτικών χαρακτηριστικών για το παραγόμενο ελαιόλαδο.

Ενδιαφέρον
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, ήδη έχουν κινηθεί ελαιοτριβείς για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις προϋποθέσεις του κανονισμού.
Οι ελαιοτριβείς και οι τυποποιητές θα πρέπει να πιστοποιηθούν, προκειμένου να ενταχθούν στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα.
Παράλληλα, αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής θα συνεχισθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές σε όλη τη Μεσσηνία για έγκυρη ενημέρωσή τους όσον αφορά στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν, αλλά και για να λυθούν απορίες που πιθανόν έχουν, καθώς η νέα ελαιοκομική περίοδος είναι προ των πυλών.
Καθώς από την πρώτη περίοδο εφαρμογής δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί καθολική παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, κύριο μέλημα είναι η ουσιαστική παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ από όσους το επιχειρήσουν και η επιτυχής ολοκλήρωση μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές έως και εμπόρους, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή ένταξη όλης της παραγωγής της Μεσσηνίας στο ΠΟΠ και να καταστεί ποιοτικό και ανταγωνιστικό το προϊόν.

Επιτροπή Διαβούλευσης
Παράλληλα, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Κανονισμός αυτή τη στιγμή περιέχει και λάθη και ελλείψεις, αλλά φέτος οι τροποποιήσεις πρέπει να εφαρμοστούν όπως ακριβώς περιγράφονται στη σχετική ευρωπαϊκή έγκριση και να μη χαθεί χρόνος.
Μαζί με τις ενημερωτικές συναντήσεις στόχος της Περιφερειακής Ενότητας είναι μετά τις εκλογές να συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης για όλα τα θέματα ελαιολάδου και ελιάς, στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι απ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων (παραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποίηση κ.λπ.).
Από τα μεγάλα, επίσης, στοιχήματα των επόμενων ελαιοκομικών περιόδων είναι η τυποποίηση του προϊόντος. Η παραγωγή στη Μεσσηνία κυμαίνεται από 40.000 έως 60.000 τόνους ελαιολάδου το χρόνο, με μέσο όρο τους 50.000 τόνους, αλλά τυποποιούνται λιγότερο από 4.000 τόνοι, συμβατικού και ΠΟΠ μαζί. Δηλαδή, άνω του 90% της ποσότητας του μεσσηνιακού «χρυσαφιού» διακινείται χύμα.

της Βίκυς Βετουλάκη