Μεταφράζοντας τη συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα…


Φτάσαμε αισίως στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με όλους τους πολιτικούς παρατηρητές, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι από τις πιο δύσκολες προβλέψεις των τελευταίων εκλογικών διαδικασιών.
Κύριο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης είναι η σύγκρουση των δύο προσώπων, και των πολιτικών κόσμων που εκπροσωπούν.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το μεγάλο στοίχημα παραμένει η αύξηση της συσπείρωσης και η επαναπροσέλκυση των αναποφάσιστων, απογοητευμένων ψηφοφόρων, τα τελικά καθαρά διλήμματα συμπυκνώνονται στα εξής: Ποια κυβέρνηση (και ποιος πρωθυπουργός) θα εφαρμόσει πιο δίκαια το μνημόνιο και θα διαπραγματευτεί καλύτερα το χρέος. Ποια κυβέρνηση θα χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για μιαν άλλη Ευρώπη. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το κεντρικό μήνυμα από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.
«Μεταφράζοντας» τα όσα άκουσαν οι πολίτες το Σάββατο στην κεντρική πλατεία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη να πείσει μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος ότι παραμένει στην πολιτική σκηνή ως η πιο κατάλληλη δύναμη για να διαχειριστεί μετεκλογικά τις “μνημονιακές” υποχρεώσεις της χώρας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επικοινωνιακή εκστρατεία του κ. Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες έχει επικεντρωθεί σ’ ένα “πακέτο” που περιέχει: Κριτική στη “Λαϊκή Ενότητα”, υποδεικνύοντάς την ως υπεύθυνη για την ενίσχυση των αντιπάλων και την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και σαφείς επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία, ως βασικό παράγοντα του “παλαιού καθεστώτος”, υπεύθυνου για τη μνημονικά “καυτή πατάτα” που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο τέως πρωθυπουργός τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, από την πλατεία της Καλαμάτας ακούστηκε και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα μπορεί να επιχειρηθεί παράλληλα με την τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων  της χώρας.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει ότι, παρά την αποτυχία του να “σκίσει” τα μνημόνια και να κερδίσει τον πόλεμο με τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις, αποτελεί ακόμη και τώρα λύση καλύτερη από αυτή της θριαμβευτικής “επανόδου” των δυνάμεων του “παλαιού καθεστώτος” στη διακυβέρνηση της χώρας.
Μιλώντας με υποψήφιους βουλευτές του κόμματος στη Μεσσηνία, σημειώνουν ότι το κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένο, αν και υπάρχουν ακόμα περιθώρια συσπείρωσης των ψηφοφόρων, ενώ η Ν.Δ. στο θέμα αυτό έχει πιάσει “ταβάνι”.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή τηλεμαχία με τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά και οι ομιλίες των τελευταίων ημερών είναι αυτές που θα προκαλέσουν ή όχι ένα “ισχυρό ρεύμα” νίκης.