Νέα σχολική χρονιά σημαίνει αγορές – Η κίνηση φέτος στα βιβλιοπωλεία

Νέα σχολική χρονιά σημαίνει αγορές – Η κίνηση φέτος στα βιβλιοπωλεία

Πριν από μερικές ημέρες χτύπησε το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2015-2016. Μαζί με το κουδούνι, όμως, ήρθε και η αγορά σχολικών ειδών. Είδη απαραίτητα για κάθε μαθητή, με τιμές που ποικίλουν και τον κάθε γονιό, ανάλογα με τις δυνατότητές του, να αγοράζει ό,τι καλύτερο μπορεί στο παιδί του.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επίκεντρο του Σεπτεμβρίου ήταν τα βιβλιοπωλεία και γενικότερα τα καταστήματα που πωλούν σχολικά είδη.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, σε δύο καταστήματα της πόλης και μιλήσαμε για την κίνηση φέτος:
 
Καρολεμέας Λυκούργος από το κατάστημα greekbooks.gr
Η σχολική χρονιά έδειξε τη δυναμική της, όπως περιμέναμε, δηλαδή, ότι θα ήταν μια καλή χρονιά. Θύμισε κάτι από τα παλιά, όμως δεν είχε καμιά σχέση από πλευράς διάρκειας.
Βέβαια, από την άλλη, η ώθηση που έδωσε ο Αύγουστος, μετά δηλαδή την ψυχρολουσία του Ιουλίου, που όλος ο εμπορικός κόσμος κατάρρευσε, προετοίμασε το έδαφος για τα σχολικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Έτσι τον Αύγουστο πουλήθηκε το βιβλίο, αλλά και το 90% σε τσάντες, κασετίνες, αλλά και τα πρώτα είδη για το σχολείο.
Ο Αύγουστος για τους γονείς αποτελεί σημαντικό μήνα σε αυτά τα ψώνια, αφού με αυτό τον τρόπο μοιράζουν κάπως τα έξοδα σε δύο μήνες, ενώ το Σεπτέμβριο κορυφώθηκε η κίνηση, κυρίως το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Σχετικά με τις λίστες που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο τους, διέκρινα και μικρές και τεράστιες. Η αλήθεια είναι ότι τις περίμενα μικρότερες, αλλά μάλλον δεν έχουν τα σχολεία πράγματα. Φυσικά, η λίστα είναι στην ευχέρεια του δασκάλου.
Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε κοντά σε γονείς και μαθητές και έτσι, για παράδειγμα, έχουμε όλες τις κατηγορίες τιμών μόνο σε επώνυμα τετράδια.
Πάντως, έχουμε παρατηρήσει ότι τα επώνυμα είναι αυτά που κρατούν. Ένας γονιός θα προτιμήσει να δώσει κάτι παραπάνω για να αντέξουν όλη τη χρονιά παρά κάθε λίγους μήνες να χρειάζονται αντικατάσταση.
Τέλος, οι γονείς που πλέον έχουν και τις γνώσεις ψάχνουν το καλό και ποιοτικό και ας έχει λίγο παραπάνω, αφού το σχολικό είδος είναι κάτι που το παιδί θα βάλει στο στόμα του (π.χ. ένα μολύβι), όπως και τα τετράδια που είναι χωρίς κάδμιο. Το ίδιο συμβαίνει και στο βιβλίο.
 
Ξυδέα Νατάσσα από το κατάστημα «Όλα χαρτί»
Η κίνηση φέτος πάει πάρα πολύ καλά. Σχετικά με τις λίστες που δίνουν οι δάσκαλοι στους μαθητές, είναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά φέτος. Δεν υποχρεώνουν τους μαθητές να πάρουν συγκεκριμένα είδη που ίσως έχουν ανεβασμένη τιμή, ενώ αναφέρεται η λέξη προαιρετικά. Οπότε δεν πιέζουν τους γονείς να τα ψωνίσουν, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη για τους μαθητές, ώστε να γίνει το μάθημα.
Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές, ενώ σε ορισμένα είδη λίγο χαμηλότερες.
Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι οι γονείς κάνουν έρευνα αγοράς, είτε αυτό είναι χαρτικά είτε είναι ξενόγλωσσα. Μάλιστα, τα δεύτερα αποτελούν και το μεγαλύτερο έξοδο, όπως και τα φροντιστήρια, όπου έχουν ανέβει οι τιμές λόγω του ΦΠΑ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι γονείς προσπαθούν όσο μπορούν να σπάσουν ανά εβδομάδα τις αγορές τους, ώστε «να βγει» πιο εύκολα ο μήνας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση