Ύστερα από 33 συναπτά έτη, ένα από τα σπανιότερα αστρονομικά φαινόμενα θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την ολική έκλειψη υπερσελήνης, το μεγαλύτερο δηλαδή φεγγάρι που μπορεί να υπάρξει.
Έτσι, λοιπόν, τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας, όσοι καταφέρουν να μείνουν ξύπνιοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μια ολική έκλειψη υπερμεγέθους σελήνης. Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η, ούτως ή άλλως θεαματική, ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «υπερπανσελήνου», καθώς η πανσέληνος θα λάβει χώρα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος του υπό έκλειψη φεγγαριού θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις.
Α.Π.
Ξημερώματα Δευτέρας η σπάνια ολική έκλειψη υπερσελήνης
Δείτε επίσης.
Καλαμάτα: Συνελήφθη 37χρονος Αιγύπτιος για διακίνηση κάνναβης
Πριν 94 χρόνια
Η κατάρα της μεταθανάτιας δικαίωσης
Αλέξης Χαρίτσης: «Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια της Ελαίας Τριφυλίας»
Νέα Ογκολογική Μονάδα στην Τρίπολη με 72 κλίνες νοσηλείας και 18 ημερήσιας
Τροχαίο με τραυματισμό στη Θεμιστοκλέους
Παρατημένα αυτοκίνητα για χρόνια
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα
Τοπικά 15.10.2026, 21:03
Ο καιρός αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα
Τοπικά 15.10.2026, 20:00
Με περισσότερες εξουσίες και ρόλο… Τροχαίας η Δημοτική Αστυνομία
Τοπικά 15.10.2026, 19:00
Υποθαλάσσιος κυματοθραύστης για την προστασία του Κάστρου της Μεθώνης
Τοπικά 15.10.2026, 18:30
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
Τοπικά 15.10.2026, 18:00
Η τιμή του λαδιού γράφει τον χειμώνα της Μεσσηνίας
Τοπικά 15.10.2026, 17:30
Έκθεση ζωγραφικής «Olives trees in black & white» του Zev Tabacznik
Φόρτωση…



