Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Ακριβώς στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός, αφού νωρίτερα παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως έγινε γνωστό η σύνθεση της νέας κυβένρησης θα ανακοινωθεί το αργότερο έως το πρωί της Δευτέρας. Τον κύριο Τσίπρα συνοδεύουν ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Όλγα Γεροβασίλη. Ο κύριος Τσίπρας έδωσε πολιτικό όρκο, όπως και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Αν και κανονικά ο κύριος Τσίπρας θα έπρεπε να λάβει διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς το κόμμα του δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, η διαδικασία παρακάμφθηκε, καθώς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Ηταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε ο κύριος Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια», ενημέρωσε ακόμα τον κύριο Παυλόπουλο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κύριε πρόεδρε σωστά επισημάνατε το εκλογικό κλίμα. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο. Με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε», δήλωσε ο κύριος Παυλόπουλος.
«Να σας ευχαριστήσω γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα», συνέχισε ο κύριος Τσίπρας, ενώ επισήμανε πως λόγω της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.
protothema.gr