Υπαίθρια αρχαιολογική θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου εντοπίστηκε και ανασκάπτεται στο χώρο των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Πρόκειται για τη θέση Μαραθούσα 1, όπου βρέθηκαν λίθινα τέχνεργα, στρωματογραφημένα κατά χώρα και σε συνάφεια με οστά ελέφαντα (του είδους Elephas antiquus) και άλλων θηλαστικών, που χρονολογούνται προκαταρκτικά στα 300–600 χιλιάδες έτη πριν από σήμερα.
Εκείνη την εποχή η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια δασική βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους. Αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρος ο σκελετός του ελέφαντα, καθώς και πλούσια πανίδα (τρωκτικά, πτηνά, αμφίβια και ερπετά) και χλωρίδα (τεμάχια ξύλου, καρποί κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα, οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής κατασκεύασαν επί τόπου λίθινα τέχνεργα, κατάλληλα για την εκδορά και τον τεμαχισμό του ελέφαντα. Ίχνη κοπής από τα λίθινα εργαλεία εντοπίστηκαν σε αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, και δηλώνουν ότι η Μαραθούσα 1 αποτελεί μία «θέση σφαγής» («butchering site»).
Υπαίθριες στρωματογραφημένες θέσεις της Κατώτερης Παλαιολιθικής είναι εξαιρετικά σπάνιες και προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για την εξέλιξη, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των πρώιμων ανθρώπων. Η Μαραθούσα 1 είναι η μοναδική υπαίθρια «θέση σφαγής» ελέφαντα γνωστή μέχρι σήμερα στα Βαλκάνια, και μία από τις αρχαιότερες αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση της απώτατης προϊστορίας της Ευρώπης.
Η συστηματική ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου, δρος Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου, καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη (Πανεπιστήμιο Tubingen) και πλειάδας επιστημόνων συναφών ειδικοτήτων.
Οστά ελέφαντα της Κατώτερης Παλαιολιθικής βρέθηκαν στη Μεγαλόπολη
Δείτε επίσης.
«Η Αγάπη είναι σαν μια κλεψύδρα, με την καρδιά να γεμίζει καθώς το μυαλό αδειάζει»
Πριν 94 χρόνια
Η κατάρα της μεταθανάτιας δικαίωσης
Αλέξης Χαρίτσης: «Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια της Ελαίας Τριφυλίας»
Ο καιρός αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα
Νέα Ογκολογική Μονάδα στην Τρίπολη με 72 κλίνες νοσηλείας και 18 ημερήσιας
Με περισσότερες εξουσίες και ρόλο… Τροχαίας η Δημοτική Αστυνομία
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2026: «Δύο χέρια μπορούν να σώσουν μια ζωή»
Τοπικά 15.10.2026, 19:00
Υποθαλάσσιος κυματοθραύστης για την προστασία του Κάστρου της Μεθώνης
Τοπικά 15.10.2026, 18:30
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
Τοπικά 15.10.2026, 18:00
Η τιμή του λαδιού γράφει τον χειμώνα της Μεσσηνίας
Αστυνομικά 15.10.2026, 17:51
Τροχαίο με τραυματισμό στη Θεμιστοκλέους
Τοπικά 15.10.2026, 17:30
Έκθεση ζωγραφικής «Olives trees in black & white» του Zev Tabacznik
Τοπικά 15.10.2026, 16:30
Η Τριφυλία δυστυχώς φθίνει…
Τοπικά 15.10.2026, 16:00
Παρατημένα αυτοκίνητα για χρόνια
Φόρτωση…










