Τα… φώτα στην επιχείρηση Παπαδημητρίου

Τα… φώτα στην επιχείρηση Παπαδημητρίου

Εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία της οικογένειας Παπαδημητρίου, η οποία με τα ποιοτικά της προϊόντα έχει κατακτήσει τις παγκόσμιες αγορές, φιλοξενούσε, χθες, η ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας Huffington Post. 
Όπως σημειώνει η Νάγια Κωστιάνη, «το 1939, ο 29χρονος τότε Χρήστος Παπαδημητρίου δημιούργησε στην Καλαμάτα μια μικρή παραγωγική μονάδα εμπορίου και εξαγωγής τοπικών προϊόντων της περιοχής -δηλαδή αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο. Με το πέρασμα των χρόνων η μικρή αυτή επιχείρηση μεγάλωσε, εξειδικεύτηκε σε ένα πιο ιδιαίτερο τοπικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα, διείσδυσε στην ευρωπαϊκή αγορά και, πλέον, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων -και όχι μόνο. 
Από το 2004, όταν και τα ηνία της Καλαμάτα Παπαδημητρίου ανέλαβε η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέρφια Χρίστος και Δημήτρης Παπαδημητρίου, η εταιρεία ανανεώθηκε ριζικά, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και ποικιλίας προϊόντων. Νέο, σύγχρονο λογότυπο, ολόφρεσκο design και μια νέα σειρά καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων βασισμένων στο βαλσάμικο ξύδι -για το οποίο άλλωστε φημίζονται. Πικάντικες μουστάρδες, παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι σε μεγάλη ποικιλία υφών και γεύσεων, βελούδινες κρέμες βαλσάμικου ξυδιού, μια σειρά με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και μια σειρά βιολογικών προϊόντων. 
Σήμερα, η Καλαμάτα Παπαδημητρίου διακινεί τα προϊόντα της σε συνολικά 29 χώρες, ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η ποιότητα των προϊόντων της και η συνέπειά της απέναντι στο αγοραστικό κοινό, καθώς και η εξέλιξη του brand της βάσει των νέων δεδομένων της εποχής, την κράτησε σε ασφαλή απόσταση από την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2006 έως και το 2013 ο συνολικός τζίρος της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκε -το 2013 ξεπέρασε τα 10.1 εκ. ευρώ, από τα 4.6 εκ. ευρώ του 2006.  
Την ίδια χρονιά, η Καλαμάτα Παπαδημητρίου βραβεύθηκε από την Endeavor ως Top Job Creator του 2014, καθώς την ίδια στιγμή που δεκάδες εταιρείες στην Ελλάδα απέλυαν ανά ντουζίνες τους εργαζομένους τους, η εταιρεία τροφίμων με βάση την Καλαμάτα αύξησε κατά 200 άτομα τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας με τους οποίους συνεργάζεται και κατά 8 άτομα το προσωπικό της εταιρείας”. 
Α.Π.