Διπλάσιος ο φόρος στα εκκαθαριστικά για επαγγελματίες και αγρότες με βάση το νέο μνημόνιο

Διπλάσιος ο φόρος στα εκκαθαριστικά  για επαγγελματίες και αγρότες με βάση το νέο μνημόνιο

Ο «ταμπλάς» που θα έρθει σε επαγγελματίες και αγρότες μαζί με το εκκαθαριστικό, είναι μεγαλύτερος απ’ όσο κάποιοι αναμένουν, γιατί μέσα στο 2015 έχει επιβληθεί μικρότερη παρακράτηση, που γινόταν πριν από τις αυξήσεις που ίσχυσαν από τα μέσα στης χρονιάς στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Οι ανατροπές αυτές περιγράφονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, εφαρμόζοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις για δραστική αύξηση των προκαταβολών φόρου από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Με τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ψήφισε η Βουλή, προβλέπεται:
1. Αγρότες: Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που συμβεβαιώνεται για την επόμενη χρονιά διπλασιάζεται και υπολογίζεται με συντελεστή 55% αντί 27,5%.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: επιβάλλεται προκαταβολή φόρου 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014. Αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα φτάνει στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.
3. Πρακτορεία ΟΠΑΠ: καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά, την οποία εισήγαγε η πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Για όλους, πάντως, από τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και εφεξής, καταργείται πλέον και η έκπτωση 2% που προβλεπόταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.
Τέλος, στο 100% εκτοξεύεται για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου. Προβλέπονται πέντε μηνιαίες δόσεις για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.