Μεϊμαράκης Vs Σαμαράς: Ένας «άγνωστος πόλεμος» με παρελθόν και… μέλλον στη Ν.Δ.

Μεϊμαράκης Vs Σαμαράς: Ένας «άγνωστος πόλεμος»  με παρελθόν και… μέλλον στη Ν.Δ.

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η σχέση των οποίων παραπέμπει σε πολικές θερμοκρασίες. Η μάχη για τη διαδοχή έχει ξυπνήσει μίση και πάθη από το παρελθόν, υπενθυμίζοντας στους πιο μυημένους ότι οι δυο πολιτικοί ποτέ δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων. «Λυκοφιλία» ήταν αναφέρει ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς που παρατηρεί με προσοχή τον πόλεμο των δύο πλευρών που μαίνεται στο παρασκήνιο.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, όντας πρόεδρος της Ν.Δ. κατά παραχώρηση του Αντ. Σαμαρά μετά την παραίτησή του λόγω της συντριπτικής υπεροχής του «ΟΧΙ» έναντι του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, ζήτησε να αρθούν οι αποσπάσεις 87 υπαλλήλων του κόμματος και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Μεσσήνιοι και, άρα, πολιτικοί φίλοι και υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά και ορισμένοι βρίσκονται σε θέσεις – κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό και, άρα, εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Ν.Δ.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είναι έξαλλος με πολλά και «καρφώνει» συνεχώς τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν του άφησε ούτε οικονομικό απολογισμό και αναφέρεται συνεχώς στην κακή οικονομική κατάσταση της Ν.Δ.

Ούτε καν… μιλιούνται
Την ημέρα της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών δε μίλησαν στη Βουλή, όχι γιατί δεν είδε ο ένας τον άλλον, αν και πέρασαν δίπλα, αλλά διότι δεν ήθελαν. Ο ένας μισεί τον άλλον, άσχετα εάν την επόμενη μέρα έσπευσαν να χαιρετηθούν για να τους πιάσει ο φακός… Παιχνίδια της στιγμής! Η ένταση παραμένει, καθώς βλέπει ο μεν Βαγγ. Μεϊμαράκης σαμαρικούς βουλευτές να στηρίζουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και ο δε Αντ. Σαμαράς να ακούει συνεχώς καταγγελίες για την περίοδο που ήταν πρόεδρος.
Αυτά, όμως, είναι δυο από τα πολλά παρασκηνιακά επεισόδια, καθώς η ένταση κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα και αποτυπώνεται τόσο στην Κ.Ο. όσο και στον κομματικό μηχανισμό. Η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποστηρικτών -βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, μελών και στελεχών- του Αντ. Σαμαρά να συμπορευτεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα εξόργισε το επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη και τον ίδιο.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είδε Άννα Ασημακοπούλου, Σίμο Κεδίκογλου, Νότη Μηταράκη (κουμπάρο του Αντ. Σαμαρά), Ανδρέα Κατσανιώτη να συμπορεύονται με τον Απ. Τζιτζικώστα και τον Κώστα Καραγκούνη να παραιτείται από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, θέση στην οποία ήταν τα τελευταία έτη επί προεδρίας Αντ. Σαμαρά. Ακόμα και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο χρεώνει στον Αντ. Σαμαρά και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη κόντρα του Βαγγ. Μεϊμαράκη με το γραμματέα της Ν.Δ.

Η προϊστορία της κόντρας
Η κόντρα τους έρχεται από το 1984, όταν ο Β. Μεϊμαράκης αποφάσισε κατ’ εντολήν του Κ. Μητσοτάκη να διαλύσει τις οργανώσεις «Κένταυροι» και «Ρέιντζερς», τις οποίες στήριζε ο Αντ. Σαμαράς. Η στιγμή, όμως, που θυμάται ακόμα ο Αντ. Σαμαράς ήταν ακριβώς τέτοιες μέρες, πριν από έξι χρόνια, όταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης όχι απλά τάχθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά καταλόγισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, ότι «πρόδωσε το δάκρυ του εθνάρχη» και δε δίστασε να μιλήσει για το «αμαρτωλό 1993».
Ο Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν του το συγχώρησε και αμέσως μετά την αναρρίχησή του στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έμεινε στο περιθώριο. Όμως, ως πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει το μέγα τακτικιστή Μεϊμαράκη στην προεδρία της Βουλής και το καλοκαίρι τον όρισε πρόεδρο με απόφασή του.
«Είναι αχάριστος. Ποτέ του δεν τίμησε τον Αντ. Σαμαρά ειλικρινά. Τον έκανε πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Ν.Δ. Τι άλλο μεγαλύτερο δώρο υπήρχε από αυτό; Πού ήταν όταν ο Σαμαράς έδινε μάχη με την κυβέρνησή του;» λένε πικρόχολα οι υποστηρικτές του, απαντώντας στα σενάρια της πλευράς Μεϊμαράκη, ότι όλο το σύστημα του πρώην πρωθυπουργού ανά την επικράτεια βοηθάει τον Απ. Τζιτζικώστα και εν μέρει τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Στόχος του Σαμαρά τα «τζάκια»
Εάν δει κανείς τις δυο λίστες με τα 50 άτομα που υπογράφουν τις δυο υποψηφιότητες θα διαπιστώσει ότι όλοι σχεδόν είναι υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά και αρκετοί πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Παπαμιμίκου. «Κι αυτό τι σημαίνει;» απαντάνε από την πλευρά Σαμαρά, εμμένοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται, αν και δεν μπορεί να το πιστέψει η πλευρά Μεϊμαράκη που ξέρει ότι η «αλεπού Σαμαράς» έχει βγει, όπως λένε, «στη γύρα» και το υποψήφιο θύμα είναι όχι μόνο ο Μεϊμαράκης, αλλά και ευρύτερα οι οικογένειες της Ν.Δ.
Τι εννοούν; Οτι εκ των πραγμάτων μια νίκη του Απ. Τζιτζικώστα αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τον Μεϊμαράκη που χάνει, αλλά και για το καραμανλικό σύστημα ευρύτερα που τον στηρίζει και, άρα, για τον Κώστα Καραμανλή, την οικογένεια Μητσοτάκη, λόγω ήττας Κυριάκου, αλλά και κτύπημα στην Ντόρα Μπακογιάννη, διότι εάν κερδίσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, καθυστερεί κατά πολύ τα όποια πολιτικά σχέδια για την κεντρική πολιτική σκηνή του γιου της Κώστα Μπακογιάννη….
Και είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού έχουμε εβδομάδες έως τις εκλογές για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ. και πολλοί προβλέπουν να γενικεύεται η σύγκρουση του Βαγγ. Μεϊμαράκη με τον Αντ. Σαμαρά.
ΠΗΓΗ: moriasnews.gr