O Καραμανλής, ο Σαμαράς και ποιοι κοιτούν στο κέντρο…


Ενωμένη στα εθνικά θέματα, διχασμένη στα εσωκομματικά η αξιωματική αντιπολίτευση

Με δύο πρόσωπα θα εμφανίζεται αυτές τις ημέρες η Ν.Δ., καθώς, από τη μια, θα εκπροσωπεί με τις θέσεις της για σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών θεμάτων τη χώρα στο συνέδριο του ΕΛΚ και, από την άλλη, θα μαίνεται ο γαλάζιος εμφύλιος για την εκλογή νέου προέδρου.
Μάλιστα, αυτό το κλίμα του αλληλοσπαραγμού στο εσωτερικό της Ν.Δ. μεταφέρθηκε και στη Μαδρίτη, όπου διεξάγονται οι εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Σ’ αυτό το σκηνικό του γαλάζιου διχασμού ενεπλάκησαν εξ αντανακλάσεως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος.
Μια αποστροφή του λόγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Μπακογιάννη, προκάλεσε έκπληξη και θεωρήθηκε από πολλούς ως αιχμή κατά της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα για την προεδρία της Ν.Δ.
Ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, σημείωσε με νόημα ότι «παραμένετε σταθερός στο να υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την εντολή που σας έδωσε ο κόσμος που σας ψήφισε, στην Περιφέρεια της οποίας ηγείσθε».
Το γεγονός αυτό τροφοδότησε ποικίλα σχόλια στο χώρο της Ν.Δ., καθώς ο καραμανλικής προέλευσης Προκόπης Παυλόπουλος μέχρι πρότινος φερόταν προβληματισμένος από το ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης –με τον οποίο δεν έχουν και τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις- εμφανιζόταν ως ο έχων το χρίσμα του Κώστα Καραμανλή.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Απόστολου Τζιτζικώστα για τον Αντώνη Σαμαρά και οι αποστάσεις που κράτησε, καθώς παρά πολλά στελέχη και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μακεδόνα πολιτικού. Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε μάλιστα «κακόγουστο αστείο» τα σενάρια περί συμφωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά να τον κάνει αντιπρόεδρο του κόμματος σε αντάλλαγμα της στήριξής του.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι σε πρώτο πλάνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ερίζουν για τη στήριξη της βάσης της καραμανλικής πτέρυγας, που παραμένει και το πιο ισχυρό τμήμα της Ν.Δ. Ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει εντελώς διαφορετικές πολιτικές καταβολές, εσχάτως δίνει όρκους πίστης στον καραμανλισμό.
Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσαρμόσει την καμπάνια του στην προσέλκυση ενός ακροατηρίου που περισσότερο κινείται στο χώρο του φιλελευθέρου κέντρου και το συναντάει κανείς εντός αλλά και εκτός Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προτίμησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί το κομμάτι αυτό της Ν.Δ. ή, αν θέλετε να το πούμε καλύτερα, της Κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει το φιλελεύθερο και προοδευτικό στοιχείο της».
Παρ’ όλα αυτά στην Αθήνα μαίνεται η κόντρα που έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με το γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο. Ο κ. Παπαμιμίκος τα τελευταία 24ωρα εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός κατά του κ. Μεϊμαράκη, καταλογίζοντάς του και την ευθύνη για την πρόκληση της κωλυσιεργίας που παρατηρείται με τα διαδικαστικά και ειδικότερα με την καθυστέρηση που υπάρχει από την επιτροπή προμηθειών και το γενικό διευθυντή της Ν.Δ. να επιλέξουν την εταιρεία που θα διοργανώσει το τεχνικό σκέλος της εκλογικής διαδικασίας.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων το θέμα αναμένεται να κλείσει αύριο, κάτι που σημαίνει ότι στη Ν.Δ. θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί στην ΚΕΦΕ και οι εκλογές να γίνουν κανονικά στις 22 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ