Φιάσκο με τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία (φωτογραφίες)


Τον απόλυτο ευτελισμό γνώρισε σήμερα η διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ, με ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ και την εταιρία που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική υποστήριξη της διαδικασίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα δε δούλεψε ποτέ, οι εκλογές – μοιραία – οδηγήθηκαν σε αναβολή και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δέχθηκε, εκ των έσω, ένα πολύ μεγάλο, βαρύ και βαθύ πλήγμα. Κι ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα δε δούλεψε ποτέ και ως εκ τούτου, από πουθενά δεν ήταν δυνατόν να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασία και μια σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων και παραμέτρων, τόσο για τη διαδικασία όσο και για το αποτέλεσμα, στην Κυπαρισσία, όπως και σε κάποιες άλλες πόλεις και τοπικές κοινότητες της Μεσσηνίας, όπου υπήρχαν εκλογικά τμήματα και κάλπες, άλλοι πήγαν και, αφού δε δούλευε το ηλεκτρονικό σύστημα, έφυγαν, ενώ άλλοι ψήφισαν κανονικά σα να μην συνέβαινε απολύτως τίποτα. Πλήρωσαν το τρίευρω, πήραν το “κουπόνι”, μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών τους έγραψαν σε μια κατάσταση με το χέρι και ψήφισαν. Πολλοί, μάλιστα, αναρωτιούνται, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δε δούλεψε ποτέ και δε λειτουργούσε, πώς και με τίνος “απόφαση”, εντολή, παρότρυνση, συγκατάθεση, έγινε ψηφοφορία, η διαδικασία της οποίας σημειωτέον επισήμως δεν ξεκίνησε ποτέ; Στην Κυπαρισσία, πολλοί Νεοδημοκράτες εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευση για την κατάντια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ευθύνη του προέδρου της ΚΕΦΕ και των συνεργατών του και είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι καθώς πίσω από όλα αυτά διαβλέπουν μεθόδευση και σκοπιμότητα από μέρος του κομματικού μηχανισμού, με πρώτο τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που έχουν στηρίζουν αναφανδόν συγκεκριμένο υποψήφιο, ο οποίος,  όπως έλεγαν στην Κυπαρισσία, “δεν έχει ψελλίσει το παραμικρό για τον Παπαμιμίκο και την παρέα του με τους κομματικούς εγκάθετους, την ώρα που βοά ο τόπος για τη διαλυτική συμπεριφορά του σε βάρος της ΝΔ, την προσβολή του στην ιστορία του κόμματος και τους Νεοδημοκράτες και την απαξίωση της ΝΔ στην κοινωνία”!
 

Δείτε φωτογραφίας από τις κλειστές κάλπες στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία όπου κάποιοι πρόλαβαν και ψήφισαν!!

Διαβάστε εδώ όσα δήλώσε στο “Θάρρος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας


Αναβλήθηκαν οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα πολλά τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η διαδικασία στις 7 το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο. Μύλος με τους υποψηφίους, βροχή οι καταγγελίες, φιάσκο η διαδικασία.

Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος. Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Μεϊμαράκης: Αναβολή ή αποχωρώ

Λίγο πριν από τις 9.30 από την Κρήτη, όπου βρίσκεται ακόμη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής. Την άποψη περί αναβολής συμμερίζονται κατά τα φαινόμενα τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
Δύο εναλλακτικές εξέτασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα. Στις 10 τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται πως ήταν ότι πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο χρονικό- αφού έχει καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.

Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να ζητούν παραιτήσεις. Μάλιστα, υπάρχει υποψήφιος που πέρα από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο (γραμματέα του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ) βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πηγή: iefimerida.gr


Με το «καλημέρα» ξεκίνησαν τα προβλήματα για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της ΝΔ. Λόγω προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα η ψηφοφορία δεν ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα, στις 7 το πρωί.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το Σάββατο και οι δοκιμές στο τεχνικό κομμάτι διαδεχόταν η μια την άλλη. Ενα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε χθες πολύ αργά το βράδυ ήταν ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Λίγο πριν από τις 9.30, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής.

Πηγή: iefimerida.gr


Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί στην κούρσα για την εκλογή του 8ου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στο επιτελείο του δεν αποκλείουν να «καθαρίσει» από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα, στα επιτελεία Απ. Τζιτζικώστα και Κ. Μητσοτάκη -που έχουν ισχυρές πιθανότητες να χτυπήσουν τη δεύτερη θέση- θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι πολλά εξαρτώνται από την προσέλευση στις κάλπες. Ο Αδ. Γεωργιάδης από την πλευρά του δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει και είναι θέμα εκτίμησης αν πρόκειται για επαγγελματική αισιοδοξία ή κάτι άλλο.
Κυρίαρχη είναι η πρόβλεψη ότι η συμμετοχή θα είναι χαμηλή και σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει 2009 όταν η ΝΔ ανακοίνωσε ότι ψήφισαν υπέρ Α. Σαμαρά ή Ντ. Μπακογιάννη περισσότεροι από 700.000 πολίτες. Η εικόνα αυτή την Κυριακή θα είναι εντελώς διαφορετική γιατί η αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ το φαβορί, ο Ευ. Μεϊμαράκης, απέφυγε τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις αφού “του έβγαινε” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Το μονιμότερο του προσωρινού

Ακριβώς επειδή κανένας υποψήφιος δεν έκανε τη διαφορά, γκουρού της γαλάζιας παράταξης θεωρούν ότι οι δελφίνοι “πρώτης εθνικής” (Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη) δεν έχουν παραιτηθεί των ηγετικών τους φιλοδοξιών και θα πρωταγωνιστήσουν όταν έρθει η ώρα. Βέβαια, το πότε θα έρθει αυτή η ώρα εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, αλλά και από τη στάση της νέας ηγεσίας.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης θεωρείται από αρκετές πλευρές περισσότερο μεταβατικός από όσο θα ήταν ο Απ. Τζιτζικώστας ή ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα έκαναν αμέσως σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και κυρίως στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα.
Το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου θα χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια ανεξάρτητα από το “σκορ” και μόνο λόγω της συζήτησης που θα γίνεται για τη συμμετοχή, για τυχόν οργανωτικά προβλήματα και αψιμαχίες της τελευταίας στιγμής. Ηδη εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης στις κάλπες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων (!) που θα γραφούν ως μέλη της ΝΔ μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον εκλεκτό του προέδρου της ΠΑΕ.
Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι η διατήρηση της ενότητας και για το λόγο αυτό θα κάνουν την επιλογή τους αναζητώντας εκείνον που θα κρατήσει το “μαγαζί” ολόκληρο.
Ο φόβος της διάσπασης είναι και δεν είναι πραγματικός, αφού συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Λέγεται, δηλαδή, ότι αν ο νέος αρχηγός της ΝΔ συνεργαζόταν σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού, τότε μπορεί οι διαφωνούντες να έφευγαν και να σχημάτιζαν έναν νέο φορέα μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης δημοσίως ζήτησαν από τον Ευ. Μεϊμαράκη να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Α. Τσίπρα, παρόλο που αυτά τα σενάρια κυκλοφορούν ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου – κάθε άλλο.

Ο δεκάλογος των ψηφοφόρων της ΝΔ

1. Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών. Όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας nd.gr, ενώ υπάρχει και ενημέρωση από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).

2. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

3.Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα της διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται κατά την ημέρα της διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στην νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος.

4.Όσοι ψηφίζουν αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Διαβατήριο).

6. Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

7. Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν την πρώτη φορά

8. Στο δεύτερο γύρο εάν γίνει, η συμμετοχή είναι χωρίς αντίτιμο.

9. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

10. Σε τυχόν επαναληπτική εκλογή ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όσοι είχαν ψηφίσει την 22-11-2015 και με βάση την κατάσταση των ψηφισάντων της 22-11-2015 που αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης