Απαράδεκτη η κατάσταση στο χώρο βραχείας φιλοξενίας για τα αδέσποτα στην Καλαμάτα

Απαράδεκτη η κατάσταση στο χώρο βραχείας φιλοξενίας για τα αδέσποτα στην Καλαμάτα

Καταγγελίες από τη Χριστίνα Καντζιλιέρη και το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας
 
 
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χριστίνα Καντζιλιέρη, έθεσε για πολλοστή φορά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο βραχείας φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και λειτουργεί από ιδιώτη.
Σύμφωνα με όσα είπε, οι εικόνες που συναντά κάποιος που επισκέπτεται το χώρο είναι άθλιες, τα ζώα υποσιτίζονται, ενώ βρέθηκε κι ένα από αυτά νεκρό.
Η δημοτική σύμβουλος και γνωστή κτηνίατρος ζήτησε να γίνει έλεγχος για την επικρατούσα κατάσταση και να αποδοθούν, αν υπάρχουν, ευθύνες.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παραδέχτηκε λίγο-πολύ κατάσταση, ενώ είπε πως θα γίνει η σχετική έρευνα και στο προσεχές διάστημα θα αναθεωρηθεί η σύμβαση.
Από την άλλη πλευρά, ο Φιλοζωικός Όμιλος προχώρησε και σε δημόσια καταγγελία για το όλο θέμα, έπειτα από επίσκεψη μελών του: «Ελλαδιστάν 2015. Και πιο συγκεκριμένα Καλαμάτα 2015. Μια υπέροχη πόλη που θέλουμε να γίνει και πολιτιστική πρωτεύουσα! Αυτές οι εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν κάτι τέτοιο.
Πριν από κάποιους μήνες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δημοσίευσε στα ΜΜΕ τη λειτουργία Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων, με περηφάνια. Φυσικά, η διαχείριση του χώρου δόθηκε σε ιδιώτη και όχι στο Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ζώα που όταν κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην πόλη βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, τώρα πια βρίσκονται στα κλουβιά αποστεωμένα. Μικρόσωμο σκυλάκι νεκρό μέσα στο κλουβί του. Από επίθεση άλλων ζώων ή από ασιτία;
Τροφή και νερό πουθενά. Ιδιώτης που πληρωνόταν για την περισυλλογή κάθε ζώου επέτρεψε τα ζώα να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Έγινε ποτέ έλεγχος στον ιδιώτη για τις υπηρεσίες που προσέφερε; Επειδή δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, ζητάμε να λογοδοτήσουν στις αρμόδιες Αρχές και ο ιδιώτης και ο υπάλληλος του Δήμου που είναι υπεύθυνος. Να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, το τοπίο. Τα συμπεράσματα δικά σας…».
 
«Το είχαν εξαφανίσει σε μια ώρα»
Μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Θ» μέλος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας που είχε το θλιβερό προνόμιο, μαζί με τρεις ακόμη εθελοντές, να βρει την Πέμπτη στον προσωρινό δημοτικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων το άψυχο και σε άθλια κατάσταση σώμα του άτυχου ζώου, περιέγραψε με έντονη συναισθηματική φόρτιση ότι σχεδόν όλη η αριστερή πλευρά έμοιαζε σαν να είχε συρθεί παρατεταμένα και να είχε καεί, μένοντας εντελώς γυμνό από τρίχωμα.
«Πανικοβληθήκαμε και το μόνο που σκέφτηκα ήταν να βγάλω μια φωτογραφία και να ειδοποιήσουμε τους αρμόδιους, ζητώντας εξηγήσεις. Ε, όταν γυρίσαμε το είχαν εξαφανίσει, ενώ θα έπρεπε να γίνει νεκροψία, για να μάθουμε, τουλάχιστον, τα αίτια.
Αλλά δεν ήταν μόνο το πεθαμένο ζώο, καθώς και τα υπόλοιπα δεν είχαν ούτε νερό ούτε τροφή. Προφανώς, όχι μόνο εκείνη τη μέρα, αλλά για μεγαλύτερο διάστημα, αφού καταβρόχθισαν αμέσως 4πλάσια μερίδια από το κανονικό και είναι φανερά υποσιτισμένα».   
Λεπτομέρεια, το συγκεκριμένο σκυλάκι δεν ήταν καν αδέσποτο, το είχε εμπιστευθεί στο «καταφύγιο» κυρία που δεν είχε πού να το αφήσει για το διάστημα που θα νοσηλευόταν έπειτα από επέμβαση…
Βέβαια, χθες το πρωί που επισκέφτηκε το χώρο ο φωτογράφος του «Θ», Στασινός Μουτσούλας, τα πράγματα ήταν διαφορετικά…

Των Αντώνη Πετρόγιαννη, Χριστίνας Ελευθεράκη