Απόφαση πλήρους αντίθεσης στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων του Δήμου Τριφυλίας


Χθες το μεσημέρι αναρτήθηκε στη Δι@υγεια του Δήμου Τριφυλίας η υπ’ αριθ. 363/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα «Συζήτηση-λήψη απόφασης για το θέμα κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων του Δήμου Τριφυλίας», με ΑΔΑ: ΩΘΤ9ΩΗΕ-Ν9Χ, από την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος το βράδυ της Δευτέρας.
Η απόφαση, η οποία χαρακτηρίζεται ψήφισμα, αναφέρει ότι το Σώμα, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του δημάρχου, τις τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, έπειτα από συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων στην ευρύτερη επικράτεια του Δήμου, όπως αυτή προτάθηκε δημόσια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο και, ως εκ τούτου, είναι αδιαπραγμάτευτη, όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η ενίσχυση των λειτουργούντων Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων, Κοπανακίου, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Τα εν λόγω Αστυνομικά Τμήματα προστατεύουν τριάντα χιλιάδες πολίτες, υπερδιπλάσιους την καλοκαιρινή περίοδο και καλύπτουν ευρύτερες περιοχές με γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες.
Συγκεκριμένα: Το Α.Τ. Γαργαλιάνων αστυνομεύει την πόλη των Γαργαλιάνων που είναι έδρα Ειρηνοδικείου και την ευρύτερη περιοχή, που επεκτείνεται μέχρι και την τουριστική μονάδα Costa Navarino. Στεγάζεται σε κτήριο του ∆ήμου.
Το Α.Τ. Κοπανακίου αστυνομεύει το βόρειο ορεινό όγκο του Δήμου, με διάσπαρτες κοινότητες και των όμορων πρώην Δήμων Δωρίου και Είρας.
Κλοπές, διαρρήξεις, λαθροϋλοτομία, κειμήλια εκκλησιών και οι υπερήλικες κάτοικοι απαιτούν την συνέχιση λειτουργίας του τμήματος, το οποίο διαθέτει ιδιόκτητο σύγχρονο κτήριο.
Α.Τ Κυπαρισσίας: έδρα ∆ήμου, λειτουργία Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας (προσαγωγές, μεταγωγές, συνεδριάσεις δικαστηρίων κ.λπ.) Α.Τ. Φιλιατρών: αστυνομεύει την πόλη των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού επίσημα αλλοδαποί, πέραν των ανεξέλεγκτα διακινούμενων. Έχει, επομένως, ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης.
Ο πολίτης νιώθει ασφαλής όταν έχει δίπλα του τον αστυνομικό. Η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση της Πολιτείας και αυτή οφείλει να την προσφέρει χωρίς εκπτώσεις. Η όποια μεταρρύθμιση προγραμματίζει η Πολιτεία θα πρέπει να αφορά στην αναβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη αύξηση των υπηρετούντων αστυνομικών. Εκφράζοντας και την ομόθυμη βούληση των πολιτών του ∆ήμου απαιτούμε:
-Να παραμείνουν ανοικτά τα Α.Τ. Γαργαλιάνων, Κοπανακίου, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών
-Τη σύσταση ∆ημοτικής Αστυνομίας
-Τη σύσταση και λειτουργία Τουριστικής Αστυνομίας
-Τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας
-Την ίδρυση Τμήματος Ασφαλείας.
Η έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης μειώνει το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, αναστέλλει κάθε δημιουργική δραστηριότητα, αυξάνει την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
Ο Δήμος εκτείνεται σε 650 τ. χλμ. και η απόσταση του νοτιότερου σημείου του ∆ήμου – Costa Navarino από το βορειότερο, καταρράκτες Νέδα και Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, είναι μεγαλύτερη των ενενήντα χιλιομέτρων και, μάλιστα, με διαδρομές δύσκολες, που απαιτούν χρόνο πέρα των τριών ωρών – για ποια άμεση επέμβαση μπορούμε να μιλήσουμε;
Για αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες και σεβόμενοι την ασφάλεια των δημοτών, ο Δήμος συνεισφέρει οτιδήποτε χρειαστούν (κτήρια στέγασης και άλλες εξυπηρετήσεις).
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναθεωρήσουν τον προτεινόμενο σχεδιασμό και να αντιμετωπίσουν το θέμα της ασφάλειας των πολιτών κατά τέτοιον τρόπο που να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες. Διαφορετικά ο ∆ήμος και ο λαός της Τριφυλίας θα αντιδράσουμε δυναμικά και με όποιο πρόσφορο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, για να μην περάσει αυτή η μεταρρύθμιση. Έχουμε δικαιώματα και θα τα διεκδικούμε.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί σε:
-κ. υπουργό Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Υπουργό κ. Κουρουμπλή Παν. -κ. αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τόσκα Νικ.
-κ. αρχηγό ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Τσακνάκη ∆ημήτριο.
-κ.κ. βουλευτές Νομού Μεσσηνίας.
-κ. περιφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου Τατούλη Πέτρο
-κ. γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγο Κυριακόπουλο Κωνσταντίνο
-κ. αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Μητρόπουλο ∆ιαμαντή
-Αστυνομικά Τμήματα ∆ήμου Τριφυλίας
-Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας.
H απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 363/2015».