Εκδήλωση κατά του τσιγάρου στο 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Στο πλαίσιο της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος σε όσους μαθητές καπνίζουν ή για να μην ξεκινήσουν άλλοι αυτή τη συνήθεια, έγινε χθες στο 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας σχετική ενημέρωση.
Όπως είπε ο λυκειάρχης του σχολείου Γιώργος Μαλαπάνης, το τσιγάρο αποτελεί πρόβλημα για τα σχολεία και γενικότερα τη νεολαία, ενώ το ζήτημα είναι να πειστούν τα παιδιά ότι τώρα που είναι νωρίς πρέπει να το σταματήσουν. Μάλιστα, από την προσωπική του εμπειρία κατέθεσε ότι «είναι μια απόφαση: ή κάποιος το κόβει ή το συνεχίζει».
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πνευμονολόγος Βασιλική Κουλουμέντα, η οποία δήλωσε χαρούμενη που μιλά σε παιδιά για αυτό το σοβαρό θέμα, γιατί αυτές οι ηλικίες, ή ακόμα και μικρότερες, είναι ο στόχος των ειδικών, ώστε να ενημερώσουν όσο πιο σωστά γίνεται για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία.
Η κυρία Κουλουμέντα μάς δήλωσε ότι, σύμφωνα με έρευνες, ήδη από το Γυμνάσιο το 22% των παιδιών καπνίζει, ποσοστό που θεωρεί ότι έχει αυξηθεί, αφού τα παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα πολύ νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που τα ποσοστά αυτά θα έπρεπε να έχουν περιοριστεί με την κρίση.
Από δε την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης ήδη από το Νηπιαγωγείο, με αντίστοιχα προγράμματα που προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του ακροατηρίου, ώστε τα παιδιά από νωρίς να καταλάβουν ότι το κάπνισμα δεν είναι μόδα, δεν είναι μαγκιά, αλλά κάτι που βλάπτει.
Π.Μπ.