Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, διπλό το στοίχημα για κόμμα και ψηφοφόρους

Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, διπλό το στοίχημα για κόμμα και ψηφοφόρους

Με τον φόβο ενός νέου ατυχήματος, που θα αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Η κρίσιμη διαφορά, σε σχέση με το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, είναι ότι τόσο ο κομματικός μηχανισμός όσο και η ανάδοχος εταιρείας Vodafone μοιάζουν να έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι περιθώριο αστοχίας δεν υπάρχει.
Προς τούτο έχουν υπάρξει δοκιμές, έστω και περιορισμένης έκτασης, επιτόπιες έρευνες για την επάρκεια του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μέσω του οποίου θα λειτουργούν τα τάμπλετ, μέχρι και πρόβλεψη για τηλεφωνικό κέντρο (call center), προκειμένου η καταγραφή των ψηφοφόρων να είναι εφικτή (τηλεφωνικά και όχι ηλεκτρονικά) ακόμη και σε περιοχές που η κάλυψη δικτύου είναι ασθενής.
Η διαδικασία δεν έχει αλλάξει: οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν προσέρχονται σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ψηφοφόρων του υπουργείου Εσωτερικών και έχουν μαζί ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα. Καταβάλλουν ποσό 3 ευρώ, ως κόστος εγγραφής-συμμετοχής, και επιλέγουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, τότε, βάσει καταστατικού, προβλέπεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Εκτός, βέβαια, κι αν ο δεύτερος, ειδικά εάν η διαφορά από τον πρώτο είναι σημαντική, παραιτηθεί. Εφόσον, όμως, διοργανωθεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου και θα αφορά μόνον όσους ψηφίσουν μεθαύριο, οι οποίοι και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα που επέλεξαν και στον πρώτο γύρο.
Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μια συμμετοχή που θα υπερβαίνει τις 300.000 ψηφοφόρους, όχι μόνον γιατί έτσι ενισχύεται η νομιμοποίηση του νέου αρχηγού, αλλά και γιατί καλύπτεται σημαντικό τμήμα από το συνολικό κόστος της εκλογικής διαδικασίας, που αναμένεται να υπερβεί το 1,1 εκατομμύριο ευρώ.
 
Μέλη και προσωπικά δεδομένα 
Όσοι ψηφίσουν θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται, ουσιαστικά, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που θα συλλεγούν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η Ν.Δ., καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι υπογράφουν ότι αποδέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τη Ν.Δ., βάσει του νόμου. Στη Μεσσηνία κάλπες θα στηθούν σε 25 σημεία και συγκεκριμένα:
 
Οι κάλπες στη Μεσσηνία 
Δήμος Καλαμάτας: Αμφιθέατρο “Αλ. Κουμουνδούρος” και ΚΕΠ Δήμου Καλαμάτας, Δημοτικό Κατάστημα Αριος, ΚΕΠ Αρφαρών, Δημοτικό Κατάστημα Θουρίας.
Δήμος Δυτικής Μάνης: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Καρδαμύλη).
Δήμος Μεσσήνης: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, Δημοτικό Κατάστημα Ανδρούσας, Δημοτικό Κατάστημα Αριστομένη, Δημοτικό Κατάστημα Ιθώμης (Βαλύρα), Δημοτικό Κατάστημα Πεταλιδίου.
Δήμος Πύλου – Νέστορος: Παλαιό Γυμνάσιο Πύλου, Πνευματικό Κέντρο Χώρας, Κτήριο Κλάπα (Κορώνη), Δημοτικό Κατάστημα Χιλιοχωρίων (Χανδρινού), Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης.
Δήμος Οιχαλίας: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Μελιγαλάς), Δημοτικό Κατάστημα Οιχαλίας (Μερόπη), Δημοτικό Κατάστημα Ανδανίας (Διαβολίτσι), Δημοτικό Κατάστημα Δωρίου.
Δήμος Τριφυλίας: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Κυπαρισσία), Δημοτικό Κατάστημα Αετού (Κοπανάκι), ΚΕΠ Αυλώνος (Καλό Νερό), Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών.