Νέα πτώση στην εορταστική κίνηση της τοπικής αγοράς

Νέα πτώση στην εορταστική κίνηση της τοπικής αγοράς

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για Καλαμάτα και Τριφυλία
 
 
Οι γιορτές είθισται να είναι ημέρες χαράς για τους εμπόρους της Καλαμάτας, αφού υποτίθεται ότι τέτοια περίοδο τα μαγαζιά θα έχουν πελάτες. Όσο, όμως, κι αν η αισιοδοξία κερδίζει στην αρχή, στη συνέχεια έρχεται η πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι ούτε οι γιορτές μπορούν να βγάλουν από την… εντατική τους επιχειρηματίες.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, μας τόνισε ότι η κίνηση είναι υποτονική και μόνο ορισμένα είδη καταστημάτων έχουν κόσμο (παιδικά, αθλητικά). Μάλιστα, προσδιόρισε την πτώση στο ύψος του 10%, περίπου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν κι αυτά…μαύρα.
Αναλύοντας τους λόγους της κατάστασης που επικρατεί, έκανε λόγο για κατάρρευση του τζίρου στο εμπόριο λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Η κρίση υποχρεώνει τους καταναλωτές σε εξαντλητική έρευνα της αγοράς πριν αποφασίσουν, ενώ, κι αυτά που αγοράζουν είναι τα απολύτως απαραίτητα.
Η κυρία Ψηλάκη κάνει έκκληση στους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά, να γυρίσουν την πλάτη στις πολυεθνικές. Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικότερα στη νεολαία η οποία, όπως τόνισε, είναι ο καλύτερος πελάτης των ξένων εταιρειών και την κάλεσε να προτιμήσει να αγοράζει από τα μαγαζιά της Καλαμάτας. “Με αυτή την πολιτική πολλοί νέοι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν δουλειά”, σχολίασε.
 
“Κάθε πέρυσι και καλύτερα” στην Τριφυλία                    
Με την κίνηση στην αγορά της Τριφυλίας να είναι πεσμένη από 30 έως και 50%, οι επαγγελματίες και οι έμποροι της περιοχής, μόνο στο «Θαύμα των Χριστουγέννων» ελπίζουν, αν και δεν τρέφουν αυταπάτες. Οι ίδιοι περιγράφουν με τα μελανότερα γράμματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, καθώς, όπως λένε, η κίνηση είναι χειρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά εδώ και πέντε – έξι χρόνια. Η ελληνική κοινωνία έχει κυριολεκτικά γονατίσει από τα αλλεπάλληλα μέτρα φοροεπιδρομών που υφίσταται, τις περικοπές και μειώσεις στα εισοδήματά και δεν έχει, έστω και ελάχιστα, διαθέσιμα χρήματα για ψώνια. Η αγορά εξαιτίας της παρατεταμένης και διαρκώς εντεινόμενης κρίσης στενάζει και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Δυστυχώς, ούτε το… «Θαύμα των Χριστουγέννων», φαίνεται πως, σώζει την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί.
Η απογοήτευση των ανθρώπων της αγοράς μεγαλώνει ακόμα περισσότερο καθώς, ανέμεναν πως λόγω της φετινής συγκυρίας, όπου στην περιοχή η ελαιοσυγκομιδή έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, αφού υπάρχουν και καλές αποδόσεις και η τιμή του λαδιού κρατιέται σε καλά επίπεδα, θα υπήρχε κίνηση έστω την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Πλέον, ελπίζουν κάτι να γίνει σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων και όλες τους οι ευχές είναι να έχει διαθέσιμα χρήματα ο κόσμος την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, για ψώνια, έστω τα απαραίτητα και μικρά – συμβολικά δωράκια.
Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου υπήρχε κάποια κίνηση που έδινε ελπίδες για αύξηση το επόμενο διάστημα, εντούτοις, μέχρι και χθες η κίνηση ήταν υποτονική και πλέον ελπίζουν στην τελευταία εβδομάδα του χρόνου ο κόσμος να βγει, να κυκλοφορήσει και να κάνει αγορές και ψώνια. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, σημείωσε ότι, σε σχέση με πέρυσι σημειώνεται πτώση που αγγίζει ακόμη και το 50%, καθώς ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα που θα ήθελε για να τα διαθέσει στην αγορά και φυλάγεται, αφού δεν ξέρει τι να περιμένει με όσα συμβαίνουν. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Σταμάτης Τσίγκανος, είπε πως η κίνηση στα Φιλιατρά είναι υποτονική, αλλά πιστεύουν να υπάρξει μια βελτίωση σήμερα και την τελευταία εβδομάδα. Μόνο μικρά δωράκια ψωνίζουν, ενώ σε ένδυση και υπόδηση σημειώνεται πτώση 20% – 30% σε σχέση με πέρυσι και, ακόμα και στα είδη ζαχαροπλαστικής υπάρχει πτώση κοντά στο 20%.

του Αντώνη Πετρόγιαννη