Παράταση για την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών σε Αρχοντικό, Αβία και Κιτριές

Παράταση για την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών σε Αρχοντικό, Αβία και Κιτριές

Παράταση έως 20 Δεκεμβρίου ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου παράκτιας προστασίας και ανάπλασης των ακτών Αβίας και Μικράς Μαντίνειας, σε ό,τι αφορά τα έργα που εκτελούνται στις υπόλοιπες περιοχές, πλην Μ. Μαντίνειας και Ακρογιαλίου.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.920.000 ευρώ και ανάδοχη κατασκευάστρια εταιρεία η SICAP S.A.
 
Κατασκευή προβόλων
Το έργο χρηματοδοτείται από το ∆ΕΠΙΝ-ΕΣΠΑ και εκτελείται με έκπτωση 39,81%. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015 και η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2015.
Η ανάδοχη εταιρεία με αίτησή της ζήτησε παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης των εργασιών κατά 3 μήνες, με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει καθυστερήσεις στην αποπεράτωση που οφείλονται στην ταραχώδη οικονομική κατάσταση της χώρας και ιδιαίτερα στην επιβολή ελέγχων κεφαλαίων, στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και στην από 18/8/15 διακοπή εργασιών λόγω μη εξόφλησης λογαριασμού.
Το έργο προβλέπει να εκτελεστούν έργα παράκτιας προστασίας στην περιοχή του Αρχοντικού, στην περιοχή της παραλίας Αβίας και στην περιοχή των Κιτριών.
 
Παράταση
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές στην περιοχή των Κιτριών. Στην περιοχή της παραλίας Αβίας έχει ολοκληρωθεί ο ύφαλος αναβαθμός, ενώ έχει κατασκευαστεί ο πρόβολος σχήματος «Γ» σε ποσοστό 75% και η θωράκιση σε ποσοστό 50%. Στην περιοχή του Αρχοντικού έχει κατασκευαστεί ο ένας πρόβολος (Π3) σε ποσοστό 100%, ο δεύτερος (Π2) σε ποσοστό 70%, ο τρίτος (Π4) σε ποσοστό 35% και ο τέταρτος (Κ1) σε ποσοστό 80%.
Και στις δύο περιοχές έχει κατασκευαστεί τεχνητή προσάμμωση σε ποσοστό 70%.
Με εισήγηση και της αρμόδιας υπηρεσίας τεχνικών έργων, η Οικονομική Επιτροπή, αποδέχθηκε ότι η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα κατά το τρέχον έτος προξένησαν δυσχέρεια στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών, διότι προκάλεσαν δυσπιστία από την πλευρά των προμηθευτών, αλλά και αμφιβολία από την πλευρά του αναδόχου ότι θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Επιπλέον, η μη εξόφληση εγκεκριμένου λογαριασμού οδήγησε τον Αύγουστο στη διακοπή εργασιών.
Προς το παρόν το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε δύο τουλάχιστον μέτωπα και οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί παράταση, ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι κατασκευές που υπολείπονται. 

Της Βίκυς Βετουλάκη